Humalasalko

Suomen lain rakennuskaaren mukaan talonpojan tulee istuttaa joka vuosi hyviä humalan juuria 40 salon varalle, kunnes humalasalkoja on kaikkiaan 200. Sakkoja joutuu maksamaan se, joka tätä lakia ei noudata. Sakon määrä on talari vuotta ja neljääkymmentä salkoa kohti. Laki on Ruotsin vallan ajalta 1734. Maunu Eerikinpojan maalaissa 1347 ja Kristoffer-kuninkaan laissa 1442 annetut määräykset humalan kasvattamisesta kumottiin 1915.
Näin kertoi Maaseudun tulevaisuus.
Meidän ensimmäinen humalasalko on rakennettu mökkiraksalta yli jääneistä raudoitusteräksistä ja ukkosenjohdattimen ylimääräisestä kuparilangasta. Raudoitusterästä oli pari pitkää pätkää, jotka taivutimme vanhan sementtisen kaivonrenkaan ympärillä kaareksi. Kaaret laitettiin vierekkäin pystyyn. Kuparikaapelia kierrettiin kaaresta toiseen ja näin tuli humalalle hyvä kiipeilyteline.
Maaseudun tulevaisuus jatkaa: Humalaa tarvitaan oluen ja entisaikaan myös siman valmistukseen. Keskiajalla oli turvallisempaa juoda käynyttä juomaa, koska vesi oli usein saastunut suoraan ovesta ulos heitetyistä likavesistä. Humala antaa oluelle makua, kirkastaa sitä ja parantaa säilyvyyttä.
Mietin tässä, että ehkä humalasalkoa voidaan käyttää keskikesän juhlissa juhannussalkona ja tehdään humalasta juhannuksena omat simat. Hyvin näyttävät mökkipihan viimeisimmät tulokkaat aloittaneen kasvukautensa.

2 kommenttia artikkeliin ”Humalasalko

 1. Seija 30.5.2021 / 21:56

  Voisiko tuntematon puu olla raita?

  Tykkää

  • blyygiblumsteri 30.5.2021 / 22:19

   Lehdet ovat tosi samanlaiset kuin pajussa. Vaikuttaisi oikein mahdolliselta vaihtoehdolta. Kiitos vinkistä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s