Baletin lumo ja todellisuus

Illuusio näyttämöllä on vuoden 2018 lopulla julkaistu Liisa Palinin ja Merja Tuohimaan kirja, joka kertoo baletin lumosta ja todellisuudesta. Kirjoittajat ovat itse tehneet uransa balettitanssijoina, joten tarttumapintaa aiheeseen heiltä löytyy.

Tässä nyt julkaistussa kirjassa olisi aineksia moneen kirjaan. Siinä käydään läpi pääkohtia Palinin ja Tuohimaan Kansallisbaletin vaiheista. Molempien taiteilijoiden elämästä saisi aineksia jo sellaisenaan parin elämänkerran verran.

Suomen Kansallisbaletin tuoreempi historia odottaa kirjoittajansa. Tässä teoksessa on siihen paljon materiaalia, jota kertyy kuin vaivihkaa Palinin ja Tuohimaan tarinoiden myötä.

Baletin maailma on lumoava, mutta kirja tuo hyvin esille myös sitä karumpaa puolta, joka pitää sisällään paljon työtä, kilpailua esiintyjien kesken ja pettymyksiäkin. Jossain kohtaa kirja saa mielestäni vähän terapiaistunnonkin piirteitä. Itse en tiedä, kuinka tuossa maailmassa olisin voinut pärjätä, mutta onneksi muut ovat osanneet hommansa ja valmistaneet yleisölle upeita elämyksiä hikeä ja vaivaa säästämättä.

Ballerinat maalailevat kirjassaan myös suomalaisen balettikoulutuksen visioita. Pitkään uraa tehneinä tanssipedagogeina heillä on näkökulmia näihinkin pohdintoihin. Kirjassa tulee vastaan runsaudenpula, sillä kirjoittajilla on paljon sanottavaa. Maallikolle monet kirjan nimet ovat tuntemattomia. Tallennettu tieto toki on hyvä käsikirja historian kokoajalle, mutta vähän raskasta tavalliselle lukijalle.

Kirja on mielenkiintoinen sukellus baletin maailmaan. Sen lukeminen tuo uusia näkökulmia katsomossa istuskelijalle saati sitten balettimaailmaa paremmin tuntevalle. Kirjassa olevat tanssijoiden haastattelut ovat mielenkiintoista luettavaa. Yhden kirjan voisi tehdä kokoamalla vaikka näitä tanssijoiden haastatteluja ja muistoja lempirooleistaan. Siihen liitettynä muutama mehevä menneen ajan draama tai vuosisadan rakkaustarina taiteilijamaailmasta kiinnostaisi varmaan lukijoita. Eiköhän niitä kehkeydy baletin arjessa käsi kädessä työn kanssa. Monta paria on löytänyt toisensa baletin piireissä. Muutama esimerkki löytyy tästäkin kirjasta. Kirjassa on myös paljon ja ihania kuvia. Jos kaikkia nimiä ei jaksa lukea, niin kuvat kyllä puhuvat puolestaan!

Tämän postauksen kuvissa ovat vaaleanpunaiset suutari Jorma Sainion Suomen kansallisbaletin ballerinalle käsityönä tekemät balettitossut 1980-luvulta. Alempana olevat tummemmat tossut kuuluivat maailmankuululle venäläiselle tanssijalle Maija Plisetskajalle. Carmenin tanssin lumon eteen tehty työ näkyy näissäkin 1970-luvulla tanssituissa tossuissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s