Savusaunasisaruus

Anna Hints on palkittu virolainen elokuvaohjaaja. Hänen viimeisin elokuvansa Savusaunasisaruus on Viron Oscar-ehdokas. Savusaunan ystävänä minun piti käydä katsomassa elokuva.

Naisten avautuminen toisilleen löylyn lämmittäessä mieltä ja kehoa muistutti suomalaista Miesten vuoro elokuvaa. Nyt vain tarinoijina olivat naiset. Tarinaa riitti naiseuden äärellä vauvasta vanhaan muoriin. Osa kokemuksista viritti riemulliseen naurun käkätykseen. Osa muistoista kirvoitti katkeria kyyneleitä vielä vuosikymmenten jälkeen.

Elokuvassa oli paljon paljasta pintaa ja koskettavia tarinoita. Missään vaiheessa ei kuitenkaan tullut tirkistelijän oloa. Keskellä luontoa tuntui luontevalta jakaa eloa ja oloa. Saunaloitsut muistuttivat baltialaisista juhannustaioista. Kansanmusiikki toi vahvaa maagista rytmiä loitsuihin. Mielenkiintoinen elokuva, mutta ehkä enemmän odotin kuin mitä sain. Varmaan kuitenkin monessa kulttuurissa tällaisen elokuvan katsominen edustaa varsin eksoottista kokemusta.

Tämän postauksen savusaunakuvat ovat minun mielestäni parhaasta mahdollisesta savusaunasta Oriveden Purnusta. Siellä on istuttu monena kesänä savusaunasisarien kanssa jakamassa syntyjä syviä. Kohtahan se on kesä taas…

Jätä kommentti