Imelletty perunalaatikko vaahterasiirapilla

Imelletty perunalaatikko on joulun suosikkiruokiani. Yleensä laatikkomestarina toimii äitini, joka tekee ennen joulua meille pakasteeseen laatikoita. Tänä jouluna piti itse ruveta kokiksi. Löysimme kaupasta Suvituore-perunasosetta, jonka alla olevalla ohjeella kokkailimme imellettyä laatikkoa.

2 pötköä Suvituore-perunasosetta

0,5 litraa täysmaitoa (minä käytin punaista laktoositonta maitoa)

50g voita

0,75 dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

3 rkl siirappia

Mausta halutessasi kanelilla tai kardemummalla

Saimme Kanadasta ennen joulua tuliaisina vaahterasiirappia. Sitä laitoimme rohkeasti tavallisen siirapin tilalle. Maku oli vaahterasiirapilla mielestäni oikein hyvä ja perinteinen. Laatikko tosin jäi vähän löysäksi. En tiedä oliko syynä laktoositon maito vai mikä. Ehkä vehnäjauhoja olisi voinut laittaa hieman enemmän. Hyvää kuitenkin tuli ja laatikot saatiin perinteisesti joulupöytään.

8 kommenttia artikkeliin ”Imelletty perunalaatikko vaahterasiirapilla

 1. Jussi 3.1.2023 / 14:26

  Imelletty perunalaatikko soseesta.
  Soseesta valmistetun imelletyn perunalaatikon makeus saadaan aidosti imeltämällä. Ei lisätä siirappia eikä sokeria.
  Maidon voi korvata osittain tai kokonaan kermalla.
  Valmiista soseesta valmistettu imelletty perunalaatikko valmistuu näistä aineksista:
  2 pötköä Suvituore-perunasosetta
  0,5 litraa täysmaitoa Maidon määrä saattaa vaihdella jonkin verran
  50g voita
  1 dl vehnäjauhoja
  2 tl suolaa
  Mausta halutessasi perinteisesti jauhetulla muskotilla tai kanelilla tai kardemummalla. Mutta mausta hillitysti.
  Valmistusohje:
  Valmista kattilassa perunamuusin valmistusohjetta mukaellen tanakka perunamuusi valmiista soseesta, ja kuumasta vedestä – älä lisää muita aineksia – varsinkin suola ja rasva haittaa imeltymistä. Kuumenna sose mahdollisimman kuumaksi, mutta sekoita tehokkaasti koko ajan ja varo pohjaan palamista.
  Jäähdytä sose erityisen hulellisesti noin 70-76 asteiseksi.
  Lisää 70-76 asteiseen soseeseen vehnäjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Lisää vain tarvittessa hiukan 70-76 asteista vettä.
  Laita sosekattila noin 70 asteiseen – tai vähän yli – sähkölieden uuniin ja anna imeltyä noin 3 – 4 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymistä.
  Lisää imeltyneeseen soseeseen voi paksuhkoina siivuina sulamaan. Lisää maitoa tai kermaa tai maito-kerma seosta niin että saat sakean vellimäisen soseen. Lisää suola. Lisää jauhettu muskotti. Voit maustaa myös muilla mausteilla, esimerkiksi kardemummalla tai kanelilla.
  Laita sose imelletyn perunalaatikon arvolle sopivaan voideltuun lasiseen tai keraamiseen vuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit kevyesti sirotella korppujauhoa.
  Paista aluksi noin 180-200 asteisessa sähk¨ölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen mehevän imelletyn perunalaatikon.
  Paista valmiista soseesta valmistettua imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
  .
  .
  .

  Tykkää

  • blyygiblumsteri 3.1.2023 / 17:12

   Jussi, kiitos! Nyt tuli kyllä tarkka ohje, jolla noviisinkin pitäisi päästä maaliin. Ehkä jotain vaahterasiirappiujutusta yritän vielä harrastaa, kun kerran saatiin Kanadasta tuliaisia. Tai sitten keksitään sille muuta käyttöä.

   Tykkää

   • Jussi 18.2.2023 / 10:30

    Voit käyttää vaahterasiirapin samaan tapaan jälkiruokakastikkeena niin kuin sitä käytetään kanadassakin, tai yleensä hillon ja marmelaadin tapaan.

    Siirapilla makeutettuun perunalaatikkoon sopii hyvin tumma siirappi, se antaa sopivasti väriäkin perunalaatikkoon, niin että perunalaatikosta saadaan imelletyn perunalaatikon väristä ja muutenkin sen kaltaista, että sitä usein luullaankin imelletyksi perunalaatikoksi, vaikka kyseessä onkin eri ruoka eli ”siirapilla makeutettu perunalaatikko”.

    Tykkää

 2. Jussi 18.2.2023 / 11:32

  SIIRAPILLA MAKEUTETTU PERUNALAATIKKO .

  Siirapilla makeutettua perunalaatikkoa ei imelletä, mutta jos haluaa, niin sitä voi hauduttaa hetken ennen paistamista.
  Usein suositellaan jauhoisia perunoita, mutta kiinteistäkin onnistuu. Jauhoiset perunat kannattaa kuoria raakoina, niin silloin vältetään keitossa hajoavien jauhoisten perunoiden kuorimistappiot, keittotappiot ja ravinteiden liukenemistappiot.

  Ainekset siirapilla makeutettuun perunalaatikkoon:

  niukasti keittovettä, niukka vesi jää soseeseen
  2 kg perunoita
  Hiukan jauhoja maun mukaan. Jauhot ei ole pakollisia, koska ei imelletä.
  50-100 g voita
  0,5-1,5 desilitraa tummaa siirappia
  2 teelusikallista suolaa

  Voit maustaa tutuilla mausteilla, mutta mausta hillitysti. Olisiko maustamatta paras.

  Valmistusohje:

  1. Pese ja kuori jauhoiset keitossa helposti hajoavat perunat raakoina. Halkaise isot perunat – isoissa perunoissa on usein sisävikaisuutta.
  2. Keitä perunat niukassa vedessä täysin kypsiksi ja soseuta niukkaan keittoveteen.
  3. Jos haluat, niin voit lisätä jauhoja maun mukaan. Tai jätä jauhot pois, koska ei imelletä – vaikuttaa hiukan suutuntumaan ja makuun.
  4. Lisää kuumaan soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää kermaista maitoa tai tavallista maitoa tai kermaa, niin että saat notkean, mutta kuitenkin selvästi puuromaisen soseen Lisää tummaa siirappia maun mukaan. Tumma siirappi antaa makeuden lisäksi aromista makua ja sopivasti väriä. Lisää suola ja sekoita hyvin. Jos haluat, niin tässä vaiheessa voit maustaa tutuilla mausteilla.
  Anna hautua noin 30 minuuttia. Hauduttaminen ei ole pakollista.

  5. Laita sose voideltuun lasiseen tai keraamiseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat niin pinnalle voit kevyesti sirotella korppujauhoa.
  6. Paista aluksi noin 190-200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin sose ei kuivu eikä korppuunnu ja saat mehevän siirapilla makeutetun perunalaatikon.
  Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3-4 tuntia.

  Tykkää

  • Jussi 18.2.2023 / 11:55

   Hupsista ! Ainesluettelosta jäi maito, kermainen maito tai kerma pois – mutta on se sentään ohjeessa.

   Tykkää

 3. Jussi 22.2.2023 / 05:54

  Mämmin valmistaminen on sukua imelletyn perunalaatikon valmistmiselle. Siitä syystä tungin tämän mämmiohjeen perunalaatikon tuntumaan.

  Mämmi imellettiin usein tarpeettoman monimutkaisesti ja tehottomasti lisäämällä kuumaa vettä, maltaita ja jauhoja jaksoittain. On olemassa mämmin imeltämisohjeita, minkä mukaan raaka-aineet lisätään imeltämisen aikana jopa kymmenen kertaa ja näin imeltymisaika venyy jopa yli kymmenkertaiseksi.

  Tämän ohjeen mukaan mämmi imelletään samaan tapaan kuin imelletty perunalaatikko imelletään.

  Mämmi tehokkaasti imeltämällä.

  Tällä ohjeella vältetään ”sokeripommi”. Lautaselle voi lisätä sirotesokeria.
  Voi sitä siirappiakin lisätä aineslistalle.

  Ainekset:

  3,5 litraa vettä, keitä klooripitoinen vesi
  1/2 kg mämmimaltaita
  1 kg ruisjauhoja
  1 teelusikallista suolaa

  Ohje: näin valmistuu mämmi tehokkaasti imeltämä’llä:

  1. Kuumenna vesi 6-7 litran kattilassa noin 70-75 asteiseksi. Sekoita maltaat ja jauhot kuivina kulhossa valmiiksi.

  2. Lisää mallas-jauhoseos vähitellen ja koko ajan tehokkaasti kattilassa sekoittaen noin 70 asteiseen – tai vähän yli- veteen. Mämmiseos saa olla tässä vaiheessa sakean puuron kaltaista. Imeltymisen aikana mämmiseos notkistuu ja makeutuu.
  (Imeltymistä voit tehostaa valmistamalla noin 1/2 kilosta perunoita ja kuumasta vedestä notkean soseen ja lisäät soseen noin 70 asteisena mämmiseokseen )

  3. Laita mämmiseoskattila noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna imeltyä noin 4 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa.

  4. Lisää imeltyneeseen mämmiseokseen suola. Tässä vaiheessa voit lisätä haluamasi mausteet. Jos mämmiseos on liian sakeaa, niin ohenna tarvittaessa kuumalla vedellä notkean puuromaiseksi – sakean vellimäiseksi. Sekoita hyvin.

  5. Laita mämmiseos korkeareunaiseen keraamiseen tai lasiseen uunivuokaan. Paista aluksi noin 190 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia ja alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen. Lisää pinnalle 3-4 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista.Näin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin saat erinomaisen mehevän sähkölieden uunissa paistetun mämmin.
  Paista mämmiä sähkölieden uunissa noin 3-4 tuntia.

  Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä noin 3 päivää.

  Tykkää

  • blyygiblumsteri 22.2.2023 / 20:41

   Hei, sulla on huikeita ohjeita! Mutta myönnän että mämmi ei ole mun urheilulaji… Kuten ei rosolli, lipeäkala tai talkkuna. Kaikki ei voi tykätä kaikesta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s