Imelletty perunalaatikko vaahterasiirapilla

Imelletty perunalaatikko on joulun suosikkiruokiani. Yleensä laatikkomestarina toimii äitini, joka tekee ennen joulua meille pakasteeseen laatikoita. Tänä jouluna piti itse ruveta kokiksi. Löysimme kaupasta Suvituore-perunasosetta, jonka alla olevalla ohjeella kokkailimme imellettyä laatikkoa.

2 pötköä Suvituore-perunasosetta

0,5 litraa täysmaitoa (minä käytin punaista laktoositonta maitoa)

50g voita

0,75 dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

3 rkl siirappia

Mausta halutessasi kanelilla tai kardemummalla

Saimme Kanadasta ennen joulua tuliaisina vaahterasiirappia. Sitä laitoimme rohkeasti tavallisen siirapin tilalle. Maku oli vaahterasiirapilla mielestäni oikein hyvä ja perinteinen. Laatikko tosin jäi vähän löysäksi. En tiedä oliko syynä laktoositon maito vai mikä. Ehkä vehnäjauhoja olisi voinut laittaa hieman enemmän. Hyvää kuitenkin tuli ja laatikot saatiin perinteisesti joulupöytään.

2 kommenttia artikkeliin ”Imelletty perunalaatikko vaahterasiirapilla

 1. Jussi 3.1.2023 / 14:26

  Imelletty perunalaatikko soseesta.
  Soseesta valmistetun imelletyn perunalaatikon makeus saadaan aidosti imeltämällä. Ei lisätä siirappia eikä sokeria.
  Maidon voi korvata osittain tai kokonaan kermalla.
  Valmiista soseesta valmistettu imelletty perunalaatikko valmistuu näistä aineksista:
  2 pötköä Suvituore-perunasosetta
  0,5 litraa täysmaitoa Maidon määrä saattaa vaihdella jonkin verran
  50g voita
  1 dl vehnäjauhoja
  2 tl suolaa
  Mausta halutessasi perinteisesti jauhetulla muskotilla tai kanelilla tai kardemummalla. Mutta mausta hillitysti.
  Valmistusohje:
  Valmista kattilassa perunamuusin valmistusohjetta mukaellen tanakka perunamuusi valmiista soseesta, ja kuumasta vedestä – älä lisää muita aineksia – varsinkin suola ja rasva haittaa imeltymistä. Kuumenna sose mahdollisimman kuumaksi, mutta sekoita tehokkaasti koko ajan ja varo pohjaan palamista.
  Jäähdytä sose erityisen hulellisesti noin 70-76 asteiseksi.
  Lisää 70-76 asteiseen soseeseen vehnäjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Lisää vain tarvittessa hiukan 70-76 asteista vettä.
  Laita sosekattila noin 70 asteiseen – tai vähän yli – sähkölieden uuniin ja anna imeltyä noin 3 – 4 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymistä.
  Lisää imeltyneeseen soseeseen voi paksuhkoina siivuina sulamaan. Lisää maitoa tai kermaa tai maito-kerma seosta niin että saat sakean vellimäisen soseen. Lisää suola. Lisää jauhettu muskotti. Voit maustaa myös muilla mausteilla, esimerkiksi kardemummalla tai kanelilla.
  Laita sose imelletyn perunalaatikon arvolle sopivaan voideltuun lasiseen tai keraamiseen vuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit kevyesti sirotella korppujauhoa.
  Paista aluksi noin 180-200 asteisessa sähk¨ölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen mehevän imelletyn perunalaatikon.
  Paista valmiista soseesta valmistettua imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
  .
  .
  .

  Tykkää

  • blyygiblumsteri 3.1.2023 / 17:12

   Jussi, kiitos! Nyt tuli kyllä tarkka ohje, jolla noviisinkin pitäisi päästä maaliin. Ehkä jotain vaahterasiirappiujutusta yritän vielä harrastaa, kun kerran saatiin Kanadasta tuliaisia. Tai sitten keksitään sille muuta käyttöä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s