Kuin surmaisi satakielen

Lee Harperin vuonna 1960 kirjoittama Kuin surmaisi satakielen on yksi amerikkalaisen nykykirjallisuuden kulmakivistä, kertoo kirjan esittelyteksti. Samoin siitä todetaan, että se on yksi rakastetuimmista klassikkoromaaneista kautta maailman.

Kirjailija Harper Lee syntyi 1926. Hän voitti esikoiskirjallaan Pulitzer-palkinnon vuonna 1961. Mielenkiintoista on, että hänen toista kirjaansa saatiin odottaa yli 50 vuotta, kun kirjailijan arkistoista löytyi ennen julkaisematon romaanikäsikirjoitus. Esikoiskirja julkaistiin suomeksi samana vuonna kun kirjailija kuoli eli 2016.

En epäile etteikö kirja olisi ollut merkittävä teos julkaisunsa aikoihin, kun neekeripojalle haettiin oikeutta valkoisten valtakunnassa. Toki sanoma on ajankohtainen edelleenkin, vaikka maailma makaa vähän uudella mallilla. Hieno kirja ja taitava kirjoittaja. Poikkeuksellista on yhdistää vakavaan aiheeseen lapsen ikäinen kertojaminä. Tämä ei kuitenkaan noussut suosikkikirjojeni kärkeen. Hyvää kirjallisuutta joka tapauksessa luettavaksi synkkänä syksy-yönä.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuin surmaisi satakielen

  1. Allu 15.11.2022 / 09:44

    Ennen luulin aina, että kirjailija on mies nimeltä Lee Harper.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s