Johanna Venho – Syyskirja

Tykästyin kovasti Johanna Venhon kirjoittamaan kirjaan Ensimmäinen nainen. Se ilmestyi pari vuotta sitten. Kirja kertoi Sylvi Kekkosen tarinan yhdistäen faktaa ja fiktiota. https://blyygiblumsteri.com/2019/06/26/ensimmainen-nainen/

Johanna Venho on lähestynyt uudessa teoksessaan Syyskirja Tove Janssonin elämää samalla metodilla. Venho on tehnyt valtavasti taustatyötä etsiessään materiaalia Tove Janssonin elämästä. Sylvin tarinaa hän kirjoitti osin Tamminiemessä. Toven tarina hän hahmotti Klovharun saarella Pellingissä, joka oli Janssonin ja hänen kumppaninsa Tuulikki Pietilän rakas kesäpaikka vuosikymmeniä.

Tarina asettuu kuvaamaan muutamaa syyspäivää Klovharussa vuonna 1991, kun Jansson teki haikeana lopullista lähtöä saareltaan. Samalla tarinan ajatukset ja tapahtumat kulkevat omia polkujaan monella vuosikymmenellä, kun Jansson peilaa menneisyyttään ja muistelee ihmisiä elämänsä varrella.

Kirjassa Janssonin elämä risteytyy nuoren Marian kipeisiin kysymyksiin luopumisesta ja puntarointiin merkityksellisistä ihmisistä. Maria vetää Janssonin ajatukset syviin vesiin, samalla kun hän itse saa lohtua omiin tuskaisiin pohdintoihinsa.

Venhon Syyskirja ei ollut aivan yhtä huumaava lukukokemus kuin Ensimmäinen nainen. Kirja on kuitenkin sujuvasti ja ilmavasti kirjoitettu. Se soljuu eteenpäin kuin syyspäivä saaristossa. Kirja on sopiva luettavaksi yhdellä istumalla. Uskon, että Janssonin ystävät viettävät mielellään muutaman hetken hänen seurassaan antautuen syysmyrskyn voimille. Suosittelen.

2 kommenttia artikkeliin ”Johanna Venho – Syyskirja

  1. Allu 14.12.2021 / 22:16

    Tykkäsin kovasti Ensimmäisestä naisesta ja Tovekin kiinnostaa

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s