Mangoldikeitto

Mangoldi eli lehtijuurikas on ikivanha viljelykasvi. Sitä on kasvatettu ainakin 7000 vuotta Persiassa ja Välimeren seuduilla.
Mangoldit ovat sokerijuurikkaan ja punajuuren muunnoksia. Mangoldin lehtiruusuke muodostuu leveäruotisista lehdistä, jotka ovat poimullisia ja kiiltäviä. Sen lehtiruodit ovat paksuja, väriltään hopeanvalkoisia tai vaaleanvihreitä. Lajikkeet voidaan jaotella lehti- ja ruotimangoldeihin. Jälkimmäistä käytetään lehtiruoti. Lehtimangoldista käytetään sekä lehti että lehtiruoti. Mangoldin lehtiruoti voi olla valkoinen, keltainen, vaalean- tai purppuranpunainen, punainen tai kermankeltainen. Mangoldi kerää solukkoonsa nitraattia, joten sitä ei pidä syöttää alle vuoden nuoremmille lapsille.
Mangoldin lehti käytetään pinaatin tavoin keittoihin, patoihin, piiraisiin ja muhennoksiin. Tuoreita lehtiä voi myös silputa salaatteihin. Pelkkiä mangoldin lehtiruoteja voi käyttää parsan tavoin sellaisenaan keitettynä tai gratinoituna. Näin kertoo kasvikset.fi sivusto.
Minä en ollut kuullutkaan moisesta mangoldista ennen kuin pääsimme mangoldikeiton äärelle Maivian Pitojen soppalounaalla. Maivia on ilahduttanut meitä loman aikana hyvillä keinoilla ja tämä mangoldikeitto oli yksi uutuuksista minulle. Kylläpä olikin hyvä maku ja hienostunut keitto.

2 kommenttia artikkeliin ”Mangoldikeitto

  1. Allu 4.8.2021 / 21:55

    Saksassa syödään paljon mangoldia.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s