Sähköhommia

Ryhdyin tekemään sähköhommia, jotta sain vanhan retrolampun käyttöön.
Töpseli ei käynyt moderniin pistorasiaan. Aukaisin vanhan töpselin ja kun tuo ei näyttänyt kovin monimutkaiselta, niin virittelin asennuskaavion mukaisesti uuden sähköliikkeestä hankitun töpselin vanhan tilalle.
On se kummallista kun näinkin simppelissä hommassa tarvitaan kahdenlaista ruuvimeisseliä.
Olin ihan tohkeissani, kun sain homman tehtyä ja hinta oli vain tuon varaosan hinta 2,20€. Annoin itselleni sähköhenkilön diplomin tästä opinnäytetyöstä. Tällä diplomilla ei harmi kyllä voi tehdä muuta kuin näitä töpseliasennuksia. Illalla piti laittaa viesti oikealle sähkömiehelle, kun vesipumppujen rupesi kiukuttelemaan.
Minä tyydyn nyt vain ihailemaan retrolamppuani.

6 kommenttia artikkeliin ”Sähköhommia

  1. Jorma 26.10.2020 / 10:01

    Sähköhommat pitää jättää ammattilaiselle. Teit juuri laittoman muutoksen. Nollaluokan laitteeseen ei saa asettaa maadoitettua pistotulppaa. Muutos voi olla hengenvaarallinen! Diplomisi pitää palauttaa.

    Tykkää

    • blyygiblumsteri 26.10.2020 / 16:58

      Däm, ja kun sähköliike nimenomaan tämän minulle ohjeisti ja kertoi ettei voi myydä maadoittamatonta, mutta että tämä passaa. Lupaan Jorma palata kaidalle tielle ja palauttaa diplomin. Onneksi on Jormat pitämässä meitä villikoita kaidalla ja turvallisella tiellä 😉

      Tykkää

      • Jorma 26.10.2020 / 21:13

        Ihan rehellisesti sanoen ei tuo niin kovin vaarallinen ole, mutta laiton silti. Pistotulpan vaihtaminen mahdollistaa laitteen käyttämisen uudessa toimintaympäristössä, kuten esimerkiksi maadoitetun metallikuorisen tietokoneen vieressä tai keittiössä vesihanojen lähettyvillä. Tämä yhdistettynä eristysvikaan voi johtaa käyttäjän kuolemaan. Oikeaoppisesti koko valaisin olisi pitänyt tehdä uudelleen kaksoiseristetyksi, mikä myös olisi vaatinut sähköalan tutkinnon.

        Maallikko voi mukauttaa tuon laitteen nykypäivään turvallisesti vain yhdellä tavalla: ostamalla 12 voltin teholähteen (kansankielellä ”muuntaja”) ja 12 voltin lampun, jonka sitten ruuvaa laitteeseen nykyisen verkkojännitteisen lampun tilalle.

        Sähköliike teki siinä oikein, ettei myynyt maadoittamatonta pistotulppaa. Tukes on kieltänyt sellaisten myynnin Suomessa. Ulkomailta niitä saa. Suomessa maadoittamaton pistotulppa on kiinteästi johdossa, joten johto olisi pitänyt vaihtaa. Myös pelkän johdon vaihtaminen olisi ollut laitonta.

        Tykkää

      • blyygiblumsteri 26.10.2020 / 21:25

        Jorma, kiitos kun viitsit selvittää ja olet aivan oikeassa, että turha ryhtyä Pelle Pelottomaksi kun ei kerran ymmärrä asiasta riittävästi. Pysyn tästedes otsalamppujen sähköistämisessä 😉

        Tykkää

  2. Allu 26.10.2020 / 17:25

    Kyllä mäkin vähän pelästyin että uskalsit ruveta sähköhommiin.

    Tykkää

    • blyygiblumsteri 26.10.2020 / 17:30

      No ajattelin olla ponteva, kun sähköliikkeessäkin oltiin ihan turvallisin mielin minun innokkuutensa suhteen. Hyvähän se on pysyä lestissään, mutta pieni pihiyskin iski kun muutaman ruuvin virittelystä saa maksaa pari kymppiä ja varaosan saa kahdella eurolla. Saankohan synninpäästön Jormalta jos lupaan etten enää ikinä uudestaan….

      Tykkää

Jätä kommentti