Rapulassa

Oletko ollut rapulassa? Minäpä olen ja nyt ihan peräti ensimmäistä kertaa elämässäni. Ilkka on ollut rapulassa monta kertaa, mutta hänellä onkin oma rapula.
Perinteiset vuosittaiset rapujuhlat lähestyvät. Vaikka monesti olemme selvinneet pakasteravuilla, jotka ovat uineet yön yli virkistysliemessä, niin nyt kuitenkin päädyimme kotimaisiin täplärapuihin.
Tunnen Raukolan Ilkan vuosien takaa. Hänen yrityksensä Ruokosen Rapu toimittaa rapuja niin yrityksille kuin yksityisasiakkaille. Ilkan rapuyritys on toiminut parikymmentä vuotta. Aikoinaan rapulassa kasvatettiin rapuja useissa altaissa niin sisällä kuin ulkona. Nykyisin ravut tulevat lähivesien ammattikalastajilta ja ravustajilta. Ne matkaavat Ilkan kautta asiakkaille joko suoraan tai tukun kautta.
Meidän ravut oli pyydystetty Päijänteeltä. Ovat siis aitoja suomalaisia rapuja, vaikka alunperin täpläravut ovatkin olleet Suomessa tuontilaji. Alkuperäislaji meillä oli jokirapu. Rapuja oli niin paljon, että ennen vanhaan niitä vietiin junalasteittain Pietarin hovin herkuiksi. Rapurutto sitten nitisti Suomen jokirapukannan ja meille istutettiin täplärapuja, jotka kestävät paremmin rapuruttoa.
Täpläravulla on nimensä mukaisesti saksissaan vaalea täplä. Toisilla se näkyy selvemmin kuin toisilla.
Pyrstön alle kun kurkistaa niin erottaa tytöt pojista. Vasemmalla alakuvassa on poikarapu sukukalleuksiensa kanssa.
Mukava oli tavata ja rupatella Ilkan kanssa.
Nyt sitten vain ryhdytään valmistelemaan rapujuhlia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s