Ilmasilta

Ilmasilta ihmisen sydämestä toisen luo kulkee välittämisen kautta. Kansallisteatterin taitava näyttelijätrio Pirjo Luoma-aho, Pyry Nikkilä ja Alina Tomnikov maalaa eteemme kolme erilaista auttajan muotokuvaa näytelmässä Ilmasilta. Pääsemme seuraamaan, kuinka kukin roolihahmoista pyrkii ilmaisemaan välittämistään ja huolenpitoaan kanssaihmisille ja toisilleen. Yksi tekee sen kotisohvalta käsin, kun toinen tarttuu kuokkaan tai kirurgin veitseen maailman toisella äärellä. Onko auttaminen ja välittäminen helpompaa kaukana kotoa kuin oman perheen ja lähipiirin sisällä?

Näytelmässä liikutaan monilla eri tasoille. Katsojaa ei päästetä helpolla. Koko ajan minut pistetään pohtimaan suhdetta esille nouseviin asioihin. Onko auttamisessa ja välittämisessä kyse vallasta? Ja kuinka metsään voikaan mennä ystävällinen auttamisyritys. Lopputulos voi olla täydellinen katastrofi. Tahto voi olla hyvä, mutta taitoa puuttuu. Lamauttaako epäonnistumisen pelko, niin että emme enää uskalla tai jaksa yrittää välittää.

Näytelmän ohjaaja Saana Lavaste oli kertomassa ennen Ilmasillan ennakkonäytöstä Kansallisteatterin Bloggariklubilaisille näytelmän synnystä ja omista ajatuksistaan auttamisen teeman äärellä. Keskustelu polveili ihmiskunnan uhkien ääreltä tulevaisuuden perhekuvaan. Lavaste näkee, että toivoa on. Sitä näytelmäkin haluaa meille viestittää. Esityksen päätyttyä yleisö poistui kuin lentokentälle. Mihin sinun lentosi suuntaa, Espanjan lomasaarille vai Bagdadin pommien keskelle? Välittää voi missä vain.

Hetkeäkään ei käynyt aika pitkäksi teatteri-illan aikana. Taitavat näyttelijät, mielenkiintoinen lavastus ja elämää suurempi teema. Hienon ja ajattelun aihetta antavan näytelmän tarjosi Kansallisteatterin Bloggariklubi. Kuvat esityksestä Katri Naukkarinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s