Lesborakkautta ja elämän angstia oopperassa

Sofi Oksanen kirjoitti vuonna 2005 toisen romaaninsa Baby Jane. Tarina kertoo kahdesta toisiaan rakastavasta naisesta ja mielenterveysongelmista. Baby Janeste on kuvattu elokuvasovitus, joka sai ensi-iltansa keväällä 2019. Nyt siitä on tehty myös moderni ooppera, jonka Ooppera Skaala-ryhmä esitti Aleksanterin teatterissa. Oopperan on säveltänyt Markus Kärki. Esityksessä koneellisesti tuotettu musiikki kuultiin nauhalta. Lavalla nähtiin kolme loistavaa laulajaa Tuuli Lindeberg, Essi Luttinen ja Laura Heinonen.

Esityksen musiikki oli runsasta ja kaunista. Se toi mieleen elokuvamaailman. Laulajien äänet soivat esityksessä upeasti. Lauletusta tekstistä sai hyvin selvää ja tukena toimi tarvittaessa näyttämön yläpuolella näkyvä tekstitys. Lavastus oli yksinkertainen ja toimiva. Etukäteen hehkutettiin, että kysymyksessä on vuoden suomalainen oopperatapaus. Kaikki oli periaatteessa kohdallaan, mutta…

…mutta minkä teet, kun Oksasen lähestymistapa asioihin on usein karu ja angstinen. Baby Jane ei ole poikkeus. Tuskin lesborakkauskaan aina on näin kimuranttia ja ongelmaista. Mielenterveysongelmat ovat olleet kovasti esillä viime aikoina ja hyvä niin. Esityksen karu loppu jätti minut katsojana kuitenkin vähän autiolle paikalle. Olisi tehnyt mieli kysyä edessäni istuvalta lesboparilta, mitä he tuumasivat esityksestä. Olinkohan väärää kohderyhmää tai sitten vain väärässä mielentilassa tähän esitykseen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s