Alina

Näyttämöllä kaikki on kirkasta, kuulasta ja pelkistettyä. Taustalla soi virolaisen Arvo Pärtin Für Alina rauhallisesti, ylväästi, itseä kuunnellen. Kaikki olisi hyvin, jos kaikki ei olisi niin totaalisen lohdutonta ja julmaa.

Kansallisteatteri tarjosi blogistiklubilaisille Elli Salon Kansallisteatterille kirjoittaman debyyttiteoksen Alina ennakkonäytöksen. Ennen näytöstä pääsimme kuulemaan Salon ajatuksia näytelmästään. Hän kertoi kuunnelleensa näytelmää tehdessään paljon virolaisen Arvo Pärtin musiikkia. Musiikki ja näytelmä ovatkin kuin saman puun kaksi puolta. Teos Für Alina sopii upeasti näytelmään. Samaa linjaa täydentää yksinkertaisuudessaan kaunis lavastus ja puvustus. Mitään ei ole liikaa ja se jättää ajatuksille tilaa.

Ohjaaja Riikka Oksanen kertoo näytelmän ohjelmalehtisessä halunneensa tehdä esityksestä tilan, jossa katsoja voi peilata näytelmän maailmaan omia tunteitaan, kokemuksiaan ja ajatuksiaan. Tuo tavoite onnistuukin täydellisesti. Vieressä nyyhkivä katsoja on selvästi löytänyt oman tulkintansa ja yhtymäkohtansa tarinaan. Näytelmän karu tarina ihmisestä, joka menettää läheisensä ja melkein itsensä, ei ole helppoa katsottavaa, jos läheltä on joku kadonnut. Elli Salo ei kuitenkaan tuomitse ikuiseen kadotukseen luomiaan henkilöitä, vaikka syvissä vesissä kuljetaankin. Hän pitää esillä toivon näkökulmaa. Näin minä haluan tulkita. Mene sinä tekemään oma tulkintasi, tilaa sille on. Hieno debyyttiteos Salolta ja Oksaselta! Näyttelijät antoivat upeasti tilaa tarinalle. Tarvitaan vahva ammatillinen itsetunto, jotta sisältö menee ohi näyttelijäegon.

Näytelmän kuvat Mitro Härkönen / Kansallisteatteri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s