Balettia ja puutarhanhoitoa Balchikissa – Bulgaria

Bulgarian lomani ensimmäinen kohde oli pieni Balchikin kaupunki Mustanmeren rannalla lähellä Romanian rajaa. Matkaseuralaisellani on kaupungissa huvila, jonne suuntasimme teemalla Balettia ja puutarhanhoitoa. Kaupunki on tuttu hänelle jo vuosikymmenien takaa ja bulgarialaisen aviomiehen kautta opittu bulgariankieli antoivat hyvän lähtökohdan lomalle.

Valkoiseksi rapattujen talojen takia Balchikia on kutsuttu valkoiseksi kaupungiksi. Kaupunkia reunustavat myös valkoiset kalkkikivikalliot. Talot on rakennettu jyrkille rinteille.

Kaupungin perustivat kreikkalaiset siirtolaiset. Viininjumala Dionysoksen kunniaksi kaupunki sai nimen Dionysopolis. Legendan mukaan puinen jumalan patsas ajautui täällä rantaan ja asukkaat pitivät sitä merkkinä, että kaupunki tuli nimetä hänen mukaansa.

Kreikkalaiset uskoivat myös, että rakkauden jumalatar Afrodite oli syntynyt meren vaahdosta näillä seuduilla. Nykyisen nimensä kaupunki sai keskiajalla.

Balchikin meren aalloista saavat elantonsa monet kalastajat. Heidän veneitään näkyi rannassa. Rannalle tulee myös turisteja niin rajan takaa Romaniasta kuin muualtakin Euroopasta. Kesäkuussa uimarannalla oli kuitenkin vielä mukavan hiljaista ja rantakuppiloihin mahtui hyvin ruokailemaan.

Minäkin nautin Mustanmeren kirkkaasta ja puhtaasta vedestä.

Balchikissa meno oli mukavan verkkaista. Paikallisasukkaita oli kaupungissa enemmän kuin valkonaamaisia turisteja. Pienistä putiikeista sai hankittua kaiken tarvittavan ja naapurielämää oli mukava seurata aidan takaa.

Kylän pappikin tuli tutuksi, mutta imaamia ei näkynyt. Bulgarialaiseen tapaan edesmenneiden kuolinilmoituksia oli liimailtu ilmoitustauluille ja aidan pieliin.

Balchikissa oli kesäkuussa kansainvälinen kuorokilpailu ja sieltä bongasimme konsertista seinäjokelaisen Jussit-kuoronkin kansallispuvuissaan. Komeata oli laulanta.

Teeman mukaisesti harrastimme Balchikissa balettia ja puutarhanhoitoa. Kukkapenkit odottivat hoitoa ja löysimme kauniita kukkia istutettavaksi.

Emäntäni asiantuntevassa ohjauksessa perehdyin aikuisbaletin saloihin elämäni ensimmäistä kertaa. Ihan minua ei vielä kelpuutettu Joutsenlammen balleriinaksi, mutta alkeisoppitunti selvitettiin kunnialla läpi. Kotiläksyjäkin sain.

Postaan erikseen Balchikissa sijaitsevasta upeasta kasvitieteellisestä puutarhastasta ja Romanian entisen kuningattaren linnasta. Balchik on viehättävä pieni merenrantakaupunki. Sinne kannattaa suunnata lomamatkansa mielummin kuin Sunny Beachin loppumattomalle hotellikolhoosialueelle. Balchikista löytyy mukavia pieniä hotelleja ja yksityismajoitusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s