Kulttuuripääkaupunki 2019 Plovdiv – Bulgaria

Bulgariasta tulee minulle ensimmäiseksi mieleen bulgarianjugurtti ja kommunismin aikaiset talokolossit, ehkä myös kansantanssit ja ruusuvedet. Bulgaria on paljon muutakin.

Tänä vuonna 2019 eurooppalaiseksi kulttuuripääkaupungiksi on valittu bulgarialainen Plovdiv. Pääsin tutustumaan tähän upeaan kaupunkiin muutaman kesäisen päivän verran.

Plovdiv sijaitsee läntisessä Bulgariassa Maritsa-joen varrella muinaisessa Traakiassa. Kaupunki on vaihtanut nimeään useaan otteeseen niin roomalaisten, makedonialaisten kuin osmaanien toimesta. Kaupungin vanhasta historiasta on todisteena mm. antiikin aikainen amfiteatteri. Alunperin minun oli tarkoitus mennä kuuntelemaan oopperaa amfiteatteriin, mutta tällä kertaa aikataulusyistä onnistuimme vain näkemään, kun seuraavan päivän lavasteita rakennettiin esitystä varten. Teatterissa voi kuulla niin klassista kuin Tom Jonesia. Ohjelmatarjonta ja paikka on aivan huikea.

Kaupunki on täynnä vanhoja kirkkoja..

…museoita..

…antiikkia ja ei niin antiikkia..

Jututin Bulgarian reissulla taiteilijoita eri kaupungeissa ja kysyin heiltä, mikä on Bulgarian taiteen kehto. Useat heistä nimesivät Plovdivin. Kaduilla näkeekin paljon gallerioita ja taideoppilaitoksia. Musiikkitarjontaa on runsaasti. Ehkä ei ole syytä epäillä Plovdivin merkitystä Bulgarian taide-elämälle.

Plovdivin vanhassa kaupungissa on useita talomuseoita, joihin pääsee tutustumaan muutaman euron sisäänpääsymaksulla. Tässä on esimerkkinä Hindliyan upea talo. Ihailtavaa riitti niin ulkona kuin sisällä. Talo on rakennettu vuosina 1834-35.

Vanhan kaupungin ulkopuolella on shoppailijoille kävelykatuja, nälkäisille mukavia ravintoloita ja hyvää ruokaa. Kaikenlaista tapahtuu ympäri kaupunkia. Minä katselin toisella silmällä, kun katutaiteilijat esiintyivät festivaaleillaan.

Plovdivista löytyy historian lisäksi myös nykyaikaa.

Illalla voi suunnata Tsar Simeonin puistoon kuuntelemaan ja katselemaan valoshowta sekä laulavia suihkulähteitä. Ravintolan terassilla voi nauttia viilentävän juoman samalla, kun seuraa ympäristön tapahtumia. Päivällä puistossa on mukava vilvoitella vaikka varpaitaan pulppuavan veden äärellä.

Plovdiv on ehdottomasti vierailun arvoinen kaupunki ja ainakin näin kulttuurivuonna kaikenlaista ohjelmaa riittää todella runsaasti. Suomesta lentää Burgasiin kolmessa tunnissa suora ja edullinen Norwegianin lento ja sieltä pääsee bussilla Plovdiviin vajaassa neljässä tunnissa. Tie Burgasista Plovdiviin on todella hyvässä kunnossa. Matka on noin 250 km. Postaan lisää kokemuksia bussimatkasta myöhemmin. Sofiaan ei ole tällä hetkellä suoria lentoja. Sofiasta on matkaa Plovdiviin noin 150 km. Omalla autolla matkat taittuvat nopeasti, jos on innokas autoilija.

Kirjoitan lisää tunnelmia Bulgarian matkalta, kun univelat on maksettu ja valokuvat järjestetty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s