Tie Konyaan

Näyttelijä Jari Virman vaelsi 670 kilometrin matkan rinkka selässä Turkin maaseudulla kohteena dervišširunoilija Rumin hauta. Vaelluksen pohjalta syntynyt teatteriesitys on henkilökohtainen hartausharjoitus kurottaen kohti pyhää ja kysyen ääneen suuria kysymyksiä.

Näytelmän ensimmäinen osa on meditatiivinen näyttämöruno. Toisessa osassa Jari Virman keskustelee teemaan liittyen vaihtuvan asiantuntijan kanssa kynttilän valossa teekupin äärellä.

Kansallisteatterin Blogistiklubi pääsi koeyleisöksi mukaan Virmanin retkelle. Kuulokkeet päässä uppouduimme idän äänimaailmaan. Esitys olisi toiminut pelkästään kuuloaistinkin varassa. Esitykseen mukaan ujutettu minimalistinen liike, monitasoinen pohdinta ja jääkimpaleista tippuvan veden katkeamaton syke vahvistivat hypnoottista taikakehää. Ehkä derviššien pyörivä tanssi toimii samanlaisella mukaansa tempaavalla imulla. Asiantuntija Mikko Viitamäen persiaksi lukemat Rumin runon säkeet olivat kuin musiikkia korville.

Nyt on mahdollista tarjota itselleen meditatiivinen hetki teatterilavan äärellä. Kiire väistyy. Jäljelle jää vain tämä hetki kohtaamiselle, kuulemiselle, ajattelulle ja tuntemiselle.

Tie Konyaan kantaesitys tänään 26.4.2019 Kansallisteatterissa.

Tämän postauksen valokuvat Jari Virman, Mitro Härkönen ja Blyygi Blumsteri.

2 kommenttia artikkeliin ”Tie Konyaan

  1. Iris Bezuijen 28.10.2019 / 18:05

    Great blog. Do you also like to walk as Jari Virman from Istanbul to Konya to the Tomb of Rumi. You can follow the Sufi Trail, a marked hiking and biking route with guidebooks and GPS files etc. You can get more information on http://www.sufitrail.com

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s