Artsin seinämaalauksia

Vantaan Myyrmäki on profiloitunut katutaiteen ja graffitien mekaksi. Myyr Yorkin juna-asema on Suomen ensimmäinen graffitijuna-asema. Aivan aseman vieressä sijaitsee Vantaan taidemuseo Artsi.

Museon on vallannut 80 päiväksi seinämaalausnäyttely. Tekstiilitaiteilija Niina Mantsisen kudotut graffitit ovat nykyaikaistettuja ryijyjä. Näyttelyn päätyttyä graffitit lähtevät seuraavaan näyttelyyn, mutta kaikki muut seinämaalaukset, niin Suomen Banksyn Sampsan kuin myös taidepajalaisten tekemät, peitetään valkoisella maalilla ja niistä jää jäljelle vain valokuvamuistot.

Artsin sisääntuloaulassa on esillä Ville Juurikkalan ottamia tunnelmallisia valokuvia Korson kriminaaleista sekä mielenkiintoinen videohaastattelu vastikään edesmenneestä kriminaalien kuninkaasta Rauno ”Rauski” Lehmusvyörystä.

Taidemuseo Artsi on varsin hyvällä paikalla aivan Myyrmannin ostoskeskuksen ja juna-aseman vierellä. Päiväsaikaan viikolla museon kulmalla liikkui lähinnä eläkeläisiä ja pienten lasten vanhempia. Korson kriminaalien kavereita vilahti nurkalla poliisiauton ja Sampsan pikkuveljen valvovan silmän alla.

Vierailin museossa parin yli kahdeksankymppisen tehotytön kanssa. Näyttelyn aihepiiri ei aivan kolahtanut eläkeläisiin, mutta tarinaa heillä kyllä riitti aiheesta ja aiheen vierestä.

Jäin pohtimaan museon kohderyhmää. Jos kohderyhmänä on katutaiteiden ystävät, niin museon hienon akustiikan ja tilat voisi varmaan hyödyntää tehokkaasti kutsumalla katumuusikoita ja -tanssijoita esiintymään. Ehkä se houkuttelisi nuoria sisälle viihtymään taiteen äärelle muutenkin kuin kouluryhmän kanssa.

Toisaalta, jos haluaa houkuttaa katutaiteen katsojia vanhempi väestö huomioiden, niin eikös ITE-taide ole yhdenlaista katutaidetta. Vai mikä on Artsin fokus? Artsilla olisi pontentiaalia ponnahtaa laajemmankin yleisön tietoisuuteen. Sinne ei ole edes sisäänpääsymaksua. Minä olen käynyt iät ja ajat Myyrmannissa ostoksilla, mutta mitään havaintoa minulla ei ole aiemmin ollut Artsista. Artsi saisi pitää vähän kovempaa ääntä itsestään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s