Kohtauksia eräästä avioliitosta

Ingmar Bergmanin aviodraama Kohtauksia eräästä avioliitosta kutsuu katsojan tirkistelemään Mariannen ja Johanin elämää Kansallisteatterin Omapohjan näyttämölle. Miljöö on kuin sisustuslehdestä. Lavastaja ja puvustaja Tarja Simone selaili ruotsalaisia sisutusblogeja etsiessään sopivaa estetiikkaa lavalle. Hän onnistui tehtävässään hyvin, sillä tyylikäs ja moderni olohuone imaisee katsojat luontevasti keskelle parisuhteen kiemuroita.

Kuva: Tuomo Manninen

Mariannen ja Johanin siisti ja harmoninen elämä Bachin tahdissa kirjoja lukien ja viiniä siemaillen saa kolauksen, kun Johan kertoo rakastuneensa toiseen naiseen. Tunteiden vuoristorata syöksee parin ja katsojat hämmennyksen valtaan. Kumpi selviää draamasta voittajana? Voittajia ei näytelmässä löydy eikä vastauksia siihen, miksi näin kävi. Näytelmä jättää kysymyksiä ja niiden kanssa pohdiskellen minäkin poistun katsomosta.

Alunperin kuusiosaiseksi televisiosarjaksi tehdyn tarinan ohjaajan Michael Baranin näyttämösovitus kunnioittaa Ingmar Bergmanin tulkintaa. Näyttelijät Kristiina Halttu ja Esa-Matti Lång istuvat hyvin ruotsalaiseen sielunmaisemaan. Minä viihdyin hyvin heidän keittiödialogissaan. Voisi hyvin kuvitella dialogin jatkuvan kuin televisiosarjassa konsanaan. Jaoimme yhteisen hetken keittiön pöydän äärellä. Sen jälkeen me katsojat poistuimme tummuvaan iltaan samasta ovesta kuin Marianne ja Johan ihmettelemään elämän kummallisia koukeroita.

Kansallisteatteri ja klubiemäntä Kirsi Helstelä tarjosivat Blogistiklubilaisille näytelmän lisäksi mielenkiintoisen rupatteluhetken Michael Baranin ja Tarja Simonen kanssa ennen näytelmää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s