Galette des Rois – Kuninkaiden kakku

Ranskalaisille ruoka on tärkeä asia. Pyhinä valmistetaan juhlaruokia, joihin liittyy erilaisia tapoja. Loppiaisena ja melkein koko tammikuun ajan Ranskassa syödään Kuninkaiden kakkua, joka on ranskaksi nimeltään Galette des Rois. Nimi liittyy loppiaisen itämaan tietäjiin ja lahjoja tuoviin kolmeen kuninkaaseen.

Leivonnainen tehdään voitaikinasta, mantelijauheesta ja sisällä saattaa olla esim. aprikoosihilloa. Kun juhlissa kakku on leikattu sopiviin palasiin, seurueen nuorin jäsen komennetaan pöydän alle. Sieltä hän kertoo, kenelle jakovuorossa oleva kakkupala annetaan. Yhtään ei saa kurkkia ettei yllätys mene pilalle. Yhteen kakkusiivuun on nimittäin piilotettu yllätys la fève, jonka löytäjästä tulee illan kuningas tai kuningatar. Nykyisin tuo yllätys voi olla vaikka pieni posliiniesine, joita Ranskassa tehdään ihan tätä juhlaa varten. Muutkin pikku esineet toki käyvät. Varovasti pitää siis kakkunsa syödä ettei vahingossa puraise hammastaan rikki tai nielaise koko yllätystään sellaisenaan.

Meidän ranskalaisten ystäviemmekin Galette des Rois juhlissa löytyi kuningatar ja häntä tietysti kohdeltiin kuninkaallisen arvonsa mukaisesti. Muu raavas sitten vain jäimme kadehtien odottamaan, jos meitäkin joku vuosi onnistaisi yhtä hyvin.

Hauskoja tapoja noilla ranskalaisilla… ja kakku oli hyvää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s