Kolme sisarta

Ohjaaja Paavo Westerberg on pyyhkinyt pölyt Tšehovin Kolmen sisaren hartioilta. Vanha venäläisklassikko vuodelta 1901 on saanut uudet raamit Kansallisteatterin suurella näyttämöllä. Livevideo tyrkyttää silmille jokaisen pienen liikkeen näyttelijöiden kasvoilta. Ysäriklassikko Coco Jambo jauhaa lantiot liikkeelle karaokeversion voimin. Teletapit pyörivät TV-ruudulla. Kuka arvaisi, että ollaan yhden maailman esitetyimmän klassikon äärellä. Westerbergin ohjauksen äärellä teki mieli unohtaa koko hitsin klassikko ja heittäytyä virran vietäväksi ilman tulkintoja ja ilman viisastelua siitä kääntyykö Tšehov haudassaan tämän version äärellä.

Westerbergin ohjaus ei kaivannut Tšehovia, vaikka Tšehov tarvitsee ehdottomasti Westerbergin kaltaista tulkkia tuomaan hienot ajatukset nykyaikaan. Rakkauden punainen lanka kulki väkevänä läpi koko punoksen. Odotus ja kaipaus pusertuivat tuskaisena pintaan. Näyttelijät elivät tarinaa vahvasti ja vaivattomasti ilman teennäistä ja ulkokohtaista näyttelemistä. Oli uskomatonta olla kolme tuntia tämän virran vietävänä!

”Elämä tapahtuu tässä ja nyt. Hetken meillä on toisemme. Ja kun siirrymme rajan tuolle puolen, emme tiedä mitä on luvassa. Mutta sitä ennen meidän on uskallettava elää.” Ohjaaja Paavo Westerberg Kansallisteatterin Blogistiklubilla (kuvassa vasemmalla) ja näytelmänsä esipuheessa.

Syvällinen tulkinta, upeaa näyttämötyötä. Tämä näytelmä kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan!

…ja saapihan sitä Tšehovinsakin lukea, jos haluaa arvioida, mitä vanhalle klassikolle on tapahtunut Westerbergin käsittelyssä. Venäläisen koulun oppilaat sitä pohtivat kulkiessaan opettajansa ohjauksessa teatterilta kotiin päin..

Esityksen tarjosi Kansallisteatteri ja kaksi ylintä kuvaa Tuomo Manninen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s