Odotus – ANON

Samassa odotuksen tilassa voi liikkua monia erilaisia tunteita. Lääkärin tapaaminen voi tarkoittaa odotushuoneessa pelkoa vakavan sairauden etenemisestä tai helpotuksen toivoa lääkkeen parantavasta voimasta. Vielä hetki ja odotukseni palkitaan… Esikoistaan odottava jännittää kauhusta kankeana meneekö kaikki hyvin loppuun asti, toinen riemuitsee täysin rinnoin kauan toivotun unelman toteutumista. Lentokentällä lähtevän koneen aikataulua seurataan näyttötaululta monenlaisin ajatuksin. Yhtään et voi aikataulua nopeuttaa tai hidastaa vaikka kuinka tahtoisit. Vain pääsi sisäisiin liikkeisiin voit vaikuttaa…vai voitko?

Koreografi Johanna Nuutinen on lähestynyt odotuksen teemaa tanssin keinoin teoksessaan ANON – The act of waiting. Nuutinen avasi yleisölle mahdollisuuden seurata teoksensa valmistumista avoimissa harjoituksissa.

Odotimme tanssisaliin pääsyä oven ulkopuolella. Kengät jäivät oven ulkopuolella ja otimme paikkamme salin reunoille levitetyiltä tyynyiltä ja istuimilta. Tanssijat Jenna Broas ja Oskari Nyyssölä olivat valmiina silmät kiinni salin keskellä. Odotuksen pyhä tunnelma heijastui tanssijoiden hiljaisesta keskittyneestä liikkeestä ja auttoi meitä tulijoita siirtymään ajattomaan odotuksen tilaan.

En halua kuvata esitystä sen tarkempaa, koska lopullinen valmis teos tarjoillaan yleisölle vasta 22.11.2018 Viirus Teatterissa. Sen sijaan haluan kertoa niistä ajatuksista, mitä esitys minussa synnytti.

Esitys oli kuin pyhä meditaatio, jossa pieni on kaunista ja mikään ei ole liian hidasta ollakseen silti suloisen elävää ja täynnä energiaa. Tanssijat tekivät huikean matkan yksin ja yhdessä. Kehon kieli oli paljasta ja puhuttelevaa. Koin olevani elämän alkulähteillä, tilassa jossa odotus palkitaan. Minusta oli ihanaa, kun sain luvan vain olla ja odottaa, en yksin vaan yhdessä tanssijoiden kanssa. Oli hämmentävää tuntea olevansa osa esitystä.

Koin olevani etuoikeutettu saadessani seurata harjoituksia ja keskeneräistä teosta. Vaatii rohkeutta tekijöiltä asettaa avoin haava alttiiksi ulkopuolisille uhkille. Toivottavasti uhkat muuttuivat mahdollisuuksiksi.

Minä kiinnyin teokseen ja jännitän hyvällä tavalla sen puolesta. Kohta syntyy jotain hienoa, näin uskon. Kuinka paljon valmis teos on muuttanut muotoaan harjoitusten edetessä? Mihin ratkaisuihin on päädytty matkan varrella? Onnea matkaan tekijät!

Zodiak toimii Kaapelitehtaalla tanssin puolesta puhujana. Z-free on Zodiakin tapahtumakonsepti, joka tarjoaa valituille taiteilijoille mahdollisuuden avata julkisesti omia työpajojaan, kehitellä ideoitaan ja ottaa yleisö mukaan työprosessiin. Johanna Nuutinen ja ANON oli yksi valituista. Prosessin tulos on nähtävissä Virus Teatterissa 22.,23. ja 24.11.2018. Minä odotan…

Yksi kommentti artikkeliin ”Odotus – ANON

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s