Homoäiti

Homoäiti on toinen teos Heini Junkkaalan Kansallisteatterille tekemästä kolmen dokumenttiesityksen sarjasta. Ensimmäinen oli Axel – soolo miesäänelle, jonka kävin kyynelehtimässä alusta loppuun suurten tunteiden vallassa. Axel osui minun herkkään kohtaani. Odotukset olivat korkealla, kun pääsin Kansallisteatterin Blogistiklubilaisille tarjoamaan teatteri-iltaan katsomaan Homoäitiä.

Valokuva Mitro Härkönen / Kansallisteatteri

Esityksen alkuperäinen tuhatsivuinen teksti oli Junkkaalan oman tosielämän proosaa. Karismaattisen näyttelijän Katja Küttnerin esittämä monologi muuntui illan aikana Junkkaalan ja Küttnerin vahvaksi dialogiksi. Tämän taitavan duon käsittelyssä tarina kypsyi hienoksi tunnelmatuokioksi erilaisia äänimaisemia rakentamalla. Esitys oli täynnä huumoria ja herkkyyttä. Küttner osasi olla läsnä jokaisessa hetkessä vahvalla intensiteetillä. Hän jaksoi kannatella esitystä koko sen keston eli reilun puolentoista tunnin ajan.

Minulle esitys ei ollut homoäidin selviytymistarina tai sankarikertomus. Se oli universaali tarina niin äidille kuin isille sukupuoleen katsomatta tai lapsille ja vanhemmille ikään katsomatta. Jokainen on jonkun lapsi tai vanhempi.

Esityksen jälkeen Blogistiklubilaisilla oli mahdollisuus jäädä kuulemaan tekijöiden tunnelmia. Kaikkensa antaneena, väsyneinä mutta onnellisina Junkkaala ja Küttner kertoivat näytelmän tekoprosessista ja kypsymisestä kohti 9.11 ensi-iltaa.

Homoäiti on mielenkiintoinen esitys, joka varmasti jo nimensä perusteella saa liikkeelle sateenkaarikansaa. Kannustan kaikkea syksyn harmaudesta kärsivää väkeä suuntaamaan Omapohjan intiimeihin näytöksiin. Tarttumapintaa löytyy kaikille. Jään mielenkiinnolla odottamaan Junkkaalan trilogian kolmatta osaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Homoäiti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s