Näsijärven jäillä – Anj Smith

Lontoolainen taiteilija Anj Smith on maalannut kaksi teosta, joihin hän on saanut inspiraation Suomen luonnosta. Talvinen Näsijärven jää on ikuistettu teokseen The Blue Firmament. Lentomatka pienkoneella jäisten maisemien yllä oli hänelle pelottavakin. The Night in May on kuin kauhuleffasta.

Olen jo pitkään odottanut sopivaa tilaisuutta vierailla Tampereella Sara Hildenin museossa Anj Smithin näyttelyssä ennen kuin se suljetaan 20.1.2019. Smith on tunnettu ympäri maailman, mutta tämä on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Suomessa.

Smith on lukenut jostain, että näyttelyissä katsotaan yhtä taulua keskimäärin kolme sekuntia. Smithin taulut ovat niin täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, että kolme minuuttiakaan taulua kohden ei riitä hänen töidensä äärellä.

Taulut ovat erikoinen sekoitus maisematauluja, muotokuvia ja asetelmia. Kaikki klassiset maalaustaiteen näkökulmat on yhdistetty uudella tavalla. Androgyynit ihmishahmot muistuttava jollain lailla taiteilijaa itseään. Smithin mieltä kiehtoo ajatus siitä, mitä ihmisestä jää jäljelle kun sukupuoli poistetaan. Läheisen ystävän sukupuolen vaihdos inspiroi häntä tähän pohdintaan. Monissa tauluissa seikkailevat myös hänen lempieläimensä apinat, jotka edustavat Smithille muistutusta ihmisen eläimellisestä historiasta.

Anj Smithin taulut ovat monikerroksisia. Niissä on samalla jotain vanhaa ja uutta.

Suosittelen ehdottomasti pistäytymään Anj Smithin taulujen äärelle. Minusta ne olivat äärimmäisen kiehtovia.

Teinin mielestä taulut olivat ”jotenkin sairaita”. Mustat silmänaluset ja aneemisen katseet eivät olleet hänen mielestään kovin iloluonteista katsottavaa. No, maut ovat monet. Yhdessä vähän naureskelimme näyttelyn taulujen ripustusta. Yksinäiset pienet taulut kaukana toisistaan sopivat teinin mielestä hyvin suomalaiseen mielenmaisemaan, kun kenenkään ei tarvitse katsella tauluja liian lähellä toisia näyttelyvieraita. Taisi osua naulan kantaan. Onko taidenäyttelyn oltava aina niin steriili? Tämä näyttely kyllä vaatii sitä, että tauluja on päästävä lähelle. Siellä voi uppoutua Smithin rikkaaseen maailmaan unohtaen ulkona vallitsevan marraskuisen synkkyyden.

Hienoa taidetta löytyy myös alakerrasta. Jos ei taide miellytä niin ehkä sitten ikkunoista näkyvä komea Näsijärven selkä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s