Samppanjakierros – Ranska

Champagnen alue Pariisin itäpuolella on kuuluisa viininviljelystä ja samppanjan valmistuksesta. Matkamme tukikohtana viinialueen keskellä toimi Aulnoisin kylässä Marnen rannalla sijaitseva Chateau Marjolaine, josta jo aiemmin postasin blogiini.

Kävelymatkan päässä hotelliltamme sijaitsi ensimmäinen samppanjatila, jossa vierailimme. Pieni perhetila Belin oli meille tuttu jo aiemmilta vierailuilta.

Poikkesimme sisälle maistelemaan heidän tuotteitaan.

Rosesamppanjat ovat suosittuja ja on varsin muodikasta juoda Saignée metodilla valmistettuja rosesamppanjoita. Sellaista piti ostaa kotiin tuliaisiksi.

Champagnen alueen jälkiruokaviini Ratafia oli erityisesti ostoslistalla, sillä sitä ei ole pahemmin myynnissä Suomessa. Viime kerralla Belinin varastossa ei ollut yhtään Ratafiaa, mutta nyt onnistuimme saamaan sitä. Tämä 18% vahvuinen mausteinen viini on ehdoton suosikkini.

Samppanjan valmistus on tarkasti säädeltyä. Samoin on säädelty Champagnen alueen viininkorjuu. Olimme Ranskassa, kun viininkorjuu oli juuri loppumetreillä. Liikennemerkit varoittivat kulussa olevista maatalouskoneista. Melkoisia häkkyröitä ovat nuo viinipelloilla näkyvät koneet.

Kiertelimme Champagnen alueella katselemassa viinipeltoja. Marnen rantoja ajellessa sekä peltoja että kauniita maalaismaisemia riitti kuvattavaksi.

Chateau Thierryn kaupungissa kävimme Pannierin samppanjakellareilla. Pannierin samppanjaa on myynnissä mm. Eckerölinen laivasamppanjana. Talo on juuri voittanut kultaa Egerie-sarjan 2006 vuosikertasamppanjalla. Pannierin kellarit ovat hyvä retkikohde samppanjanoviisille. Siellä pääsi 12 eurolla opastetulle kierrokselle ja sai nopean aloittelijan pikaoppitunnin samppanjan valmistuksesta.

Épernayn kaupunkia kutsutaan samppanjapääkaupungiksi. Siellä on oma samppanjakatu, jonka varrella suuremmat ja pienemmät samppanjatalot myyvät tuotteitaan.

Samppanjabisneksessä liikkuvat suuret rahat ja kaikki haluavat erottua edukseen. Samppanjakadun yksi uusista tulokkaista on biodynaamista samppanjaa tuottava Leclerc-Briant. Tila itsessään on vanha, mutta biodynaaminen viljely on yksi uusi trendi alalla.

Leclercillä oli oikein mukava terassi kadun varrella.

Testasimme muutaman samppanjan. Hyvää oli, muttei mitään erityistä tarttunut mukaan.

Kierrokselta suuntasimme takaisin hotellille Pierryn keskustan kautta. Olemme tilanneet Bouchen tilalta samppanjaa jo vuosia, mutta tällä kertaa vain vilkutimme portilla. Viinikaapista löytyy vielä heidän pullojaan kotitarpeiksi.

Olemme vierailleet Champagnen alueella neljä kertaa ja vielä jäi sellainen olo, että joskus voisi mennä uudelleen. Vuosi 2006 on ollut erinomainen samppanjavuosi. Moni povaili, että tämän vuoden viinirypälesato näyttää myös onnistuneen. Määrä ei ollut runsas, mutta laatu sitäkin parempi. Ehkä pitää lähteä maistelukierrokselle uudelleen viimeistään sitten, kun tämän vuoden rypäleet valmistuvat samppanjaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s