Monta totuutta 1918

Huhtikuun 25.päivä 1918 Pälkäneen Laitikkalassa käytin Suomen sisällissodan taistelu. Punaiset murtautuivat valkoisten rintaman läpi ja jatkoivat matkaa kohti Lahtea, jossa sitten myöhemmin joutuivat saksalaisten ja valkoisten saartamaksi.

Laitikkalan taistelussa kuolleiden valkoisten muistoksi on pystytetty vuonna 1919 muistomerkki. Ajelemme mökkimatkalla aina tuon pellon keskeltä maantielle näkyvän muistomerkin ohi. Kertaakaan emme ole aiemmin siihen pysähtyneet, emmekä tienneet, mikä muistomerkki se on. Tulipahan sekin nyt tarkistettua kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Vuoden 1918 tapahtumia on tänä vuonna kovasti muisteltu Suomessa ja asioita kaivettu esille. Suomalaiset ovat ottaneet tavakseen päivitellä maailmalta kuuluvia heimotaisteluja ja ilmoittaa, että ei meillä kyllä sellaista harrasteta. Lyhyt on kansakunnan muisti, sillä vain sata vuotta on aikaa meidän sisällissodastamme. Siinäkään ei selvitty ilman kuolleita ja kuopattuja. Laitikkalankin taistelussa kuoli monta nuorta miestä.

Vuonna 1998 poikkesin samalla reissulla Havaijilla Pearl Harbouriin ja Japanissa Hiroshimalle. Silloin havahduin vahvasti siihen, kuinka samalla asialla voi olla monta näkökulmaa ja monta totuutta. Vuoden 1918 tapahtumat Suomessa pitävät nekin sisällään erilaisia tarinoita. Toivottavasti kaikki tarinat saavat oman tilansa ja arvonsa. Sadan vuoden jälkeen ne ovat mielenkiintoinen osa meidän historiaamme, josta toivottavasti on opittu jotain.

Yllätyskätkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s