Turistina Taalintehtaalla

Suuntasimme viimeisellä lomaviikolla Kemiönsaaren Taalintehtaalle. Meren rannalla sijaitsevaan kylään perustettiin rautaruukki 1686 ja se toimi aina vuoteen 2012. Kylällä on paljon vanhoja hienoja rakennuksia. Me majoituimme kauniisiin vanhoihin tehdastyöläisten asuntoihin.

Punaisissa rivitaloissa on yhden tai kahden huoneen asuntoja parillekymmenelle perheelle. Sisällä huoneissa on vanhat uunit. Yhteiset vessat ja vesiposti sijaitsevat talon päädyssä. Vanhoista ajoista kertoivat kellarinluukut rinteissä. Siellä säilytettiin perunoita ja porkkanoita aikana ennen jääkaappeja.

Nykyisin talot palvelevat pääasiassa loma-asuntoina. Viihdyimme mainiosti viikonlopun pitsiverhojen maailmassa. Pääsimmepä kurkistamaan naapurinkin puolelle.

Taalintehtaalta löytyy muutakin mielenkiintoista ruukin ajoilta. Kävimme saunomassa työläisten vanhassa saunassa. Ruukilta tuotiin ennen jämäöljyt öljylämmitteisen saunan polttoaineeksi. Viereisellä lammella pääsi uimaan saunomisen ohessa. Oli muuten upeat löylyt ja mukavaa seuraa.

Muutamien vanhojen rakennusten tiilet on valettu ruukin ylijäämäaineksista. Tiilien pinta loisti monenkirjavana.

Samasta materiaalista oli tehty myös virkailijoiden sauna. Ruukin virkailijoiden saunalla pääsee myös saunomaan. Siellä söimme tällä kertaa aamuisin maittavaa aamupalaa puiden varjossa.

Varsinainen syy Taalintehtaan retkelle oli Norpas-festivaalit. Olen ollut mukana jo neljänä vuonna. Ohjelma on mielenkiintoista ja väkeä on juuri sopivasti. Parhaimmat konsertit olivat tänä vuonna vahvan tulkitsijan Maija Kauhasen kantelekonsertti, pietarilaisen Otava Yo -bändin hurja iloittelu, jota kuulimme jo kolme vuotta sitten Riikassa. Soljun joiku-konsertissa oli mystinen tunnelma. Duo Salmenkallio&Saad esitti mielenkiintoisia musiikkiversioita mm. arabialaisesta ja suomalaisesta runoudesta. Kukkien konsertista kerroin aiemmassa postauksessani.

Eiköhän sitä taas ensi vuonna suunnata Norpakselle ja Taalintehtaalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s