Turistina Tyrväällä

Satakunnassa sijainnut Tyrvään kunta liitettiin vuonna 1973 Vammalaan, josta tuli 2009 osa suurta Sastamalan kaupunkia. Vaikka Tyrväätä ei virallisesti enää ole olemassa, niin nimenä se on silti käytössä monessa yhteydessä.

Tyrvään kuuluisin nähtävyys on Tyrvään Pyhän Olavin kirkko. Se tuhopoltettiin vuonna 1997, mutta jälleenrakennettiin yli tuhannen talkoolaisen voimin. Kirkkoa koristavat Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan vuonna 2009 valmistuneet maalaukset.

Kirkko on upea yhdistelmä vanhaa ja uutta. Kirkossa astellessa ei voi olla muuta kuin vaikuttunut lopputuloksesta. Hienoa, että talkoolaiset jaksoivat uurastaa valtavan työmaansa äärellä. Lavosen ja Rauhalan työt istuvat hienosti ympäristöön, vaikka niitä alkuun vähän oudoksuttiinkin.

Kirkko sijaitsee näyttävällä paikalla mäen päällä vesistöjen äärellä. Mielestäni Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on ainutlaatuinen nähtävyys, joka kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa.

Samalla reissulla yritimme käydä tutustumassa uudistetussa Tyrvään Pappilassa sijaitsevaan galleriaan, sillä siellä on esillä Osmo Rauhalan näyttely 5.8.2018 saakka. Ovessa oli kuitenkin lappu, että galleria on suljettu sairastapauksen vuoksi. Istuimme hetken Pappilan terassilla harmittelemassa. Ehkä Pappilalle tarvitsee antaa jossain vaiheessa uusi mahdollisuus, sillä paikka näytti hienolta ainakin terassilta käsin. Sisälle ravintolaankaan emme päässeet. Rauhalan näyttely jäi nyt kuitenkin näkemättä.

2 kommenttia artikkeliin ”Turistina Tyrväällä

 1. Kirsi Liljeqvist 1.8.2018 / 10:40

  Hei,
  harmillista, että käyntinne ei onnistunut viime sunnuntaina.
  Äkillinen sairaustapauksen johdosta ovet jouduttiin laittamaan kahdeksi viimeiseksi tunniksi kiinni. Nyt olemme kuitenkin taas normaalisti auki ja näyttelyä pääsee ihastelemaan 5.8. asti.
  Sunnuntain brunssille kannattaa tehdä pöytävaraus.

  terv. Tyrvään Pappila / Kirsi Liljeqvist

  Tykkää

  • blyygiblumsteri 1.8.2018 / 10:53

   Kirsi, kiitos kommentistasi. Valitettavasti matka Pappilaan on pitkä ja 88-vuotias äitini ei enää uudelle matkalle jaksa näin nopealla aikataululla. Kiinni olevien ovien harmit on harmiteltu ja uudet kohteet suunniteltu. Tyrvään Pappila näytti kuitenkin upealta paikalta. Suuntaamme sinne toisen kerran tutustumaan, kun matka Tyrväälle joskus suuntaa. Oikein aurinkoista ja hyvää kesän jatkoa Pappilaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s