Lehmänostalgiaa

Lehmien inspiroimia sanontoja riittää vanhalla kansalla vaikka kuinka paljon.

Maija, sinulla on todella lehmän hermot, kun et mistään suutu! Tarinasi kyllä oli yhtä uskottava kuin lentävä lehmä… Lopussa tulos laski kuin lehmän häntä. Kangas oli karkea kuin lehmän kieli! Jossain tarinassa kauniin naisen katsetta verrattiin lehmän utuisiin silmiin.

Nykynuoriso ei taida kovin paljoa ymmärtää näistä vertauskuvista. Kuinka moni on käynyt navetassa tai edes nähnyt elävän lehmän, saati sitten tutustunut sen hermojen tai kielen ominaisuuksiin.

En muista koska olisin viimeksi päässyt vierailemaan navetassa. Kun astuin autosta ulos sukulaisten navetan pihassa, tuttu tuoksu lapsuuden pihapiiristä tuli vastaan. Navettakäynti sai minut nostalgian valtaan. Muistelin, kuinka lapsuuden navettakäynnillä vasikat nuolla lutkuttivat karkealla kielellään kättä, paidan helmaa tai mitä vain mistä kiinni saivat. En voi unohtaa lehmien riemua, kun ne laskettiin keväällä ensimmäistä kertaa laitumelle tai sitä kuinka talutimme vasikoita narun päässä ympäriinsä kuin seurakoiria konsanaan. Toisaalta en unohda sitä pelkoa, kun pienet paimentytöt yrittivät pitää aitojen sisällä hurjana hyppiviä ja mölyäviä isoja sarvipäälehmiä.

Hempeän nostalgian vastapainona muistan kyllä myös sen työn paljouden ja jatkuvan huolen lehmien hyvinvoinnista. Senkin muistan, kuinka monen hauskan perhematkan esteenä olivat kotona odottavat lehmät.

Navetan käytävää astellessa ajattelin lämmöllä tämänkin navetan uurastajia. On sitä meidänkin perheeseen kannettu erinäisiä maitolitroja kaupan kylmäkaapista.

Iso kiitos isäntäväelle ihanasta nostalgiakierroksesta navetassa ja työstä meidän maidonjuojien eteen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s