Ladon uusi elämä

Yksinäinen repsottava lato pellon laidassa, ilman virkaa, ilman heinäkasoissa pomppivia iloisia lapsia. Aika surullinen näky. Ladot ovat katoavaa kansanperinnettä, kun niille ei ole enää juurikaan tarvetta. Ne mätänevät ja luhistuvat vanhuuttaan maisemaa rumentamaan. Tällainen yksinäinen surullinen vanhus sai tänä kesänä uuden elämän, kun se ehostettiin konserttiladoksi.

Idea kesäkonsertista heinäladossa laittoi moottorisahat laulamaan. Kuukauden teimme töitä tyhjentäen latoa vanhoista nurkissa pyörivistä romppeista. Veljeni kantoi isoimman vastuun lattioiden ja esiintymislavan rakentamisesta. Me kaikki muut olimme valmiita hyvien neuvojen ja ideoiden jakamisessa. Sisustusta pääsivät kaikki halukkaat valmistelemaan. Periaatteena oli, että uutta ei hankita vaan kaikki kierrätetään.

Vanhoja heinäseipäitä löytyi ladosta, kuten myös lyhyempiä aitaseipäitä. Niistä tehtiin aitaa niin ulos kuin paneloitiin lisäksi seiniä sisällä ladossa. Ruosteiset piikkilangat laitettiin esille. Vanha hevosvetoinen niittokone siirrettiin näkyville. Viljalaari kannettiin puffetin pöydäksi. Värikäs polkupyörä talutettiin silmäniloksi.

Tärkein ja kaunein vanha maatalouskone viskuri, jossain päin Suomea se on tunnettu nimeltä kasmasiini, sai kunniapaikan esiintymislavalta. Viskurilla on eroteltu aikoinaan jyvät akanoista. Teijon Triumfi antoi nimensä myös latokonsertille.

Rokkikukkokin pääsi orrelle odottelemaan konsertin alkamista.

Teinit houkuteltiin heinäntekoon opettelemaan vanhan kansan taitoja. Pari heinäseivästä ladon pielessä toi mieleen muistoja lapsuudesta.

Muusikoille tuunattiin tyyliin sopivat istuimet.

Yleisö sai omat istuimensa pölleistä ja penkeistä. Pöllien päihin leikattiin pehmikkeeksi nukkamaton palaset ja penkeille ripustettiin räsymattoja.

Horsmat olivat sopivasti kukassa, jotta koristelu onnistui luonnonkukilla.

Koivut ovat komeita niin oven pielessä kuin lavan reunallakin.

Kaikki valmistui sopivasti H-hetkeä varten.

Tienviitat vielä paikoilleen…

…ja muusikot pääsivät soittimiaan virittelemään.

Kuukauden puserrus ladon kohennuksen kanssa kruunattiin upealla avajaiskonsertilla. Tuvantäysi yleisö todisti hienoa konserttia ja ladon uutta elämää konserttilatona. Jatkoa ehkä seuraa…

Konsertista lisää toisessa postauksessa.

3 kommenttia artikkeliin ”Ladon uusi elämä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s