Munkkiniemestä Auschwitziin

Munkkiniemen puistotie 18 B oli osoite, johon juutalainen Kollmannin perhe asettui asumaan vuonna 1938. He pakenivat natseja matkustaen Wienistä turvaan Suomeen. Samasta osoitteesta heidät haettiin, kun Suomi luovutti heidät Gestapolle 1943. Perheen isä, äiti ja puolitoistavuotias Franz Olof kuljetettiin Auschwitziin. Vain isä Georg Kollmann selvisi keskitysleiriltä hengissä.

Suomesta luovutettiin toisen maailmansodan yhteydessä yhteensä kahdeksan juutalaista Gestapolle. Kollmannit ovat ensimmäiset, jotka saivat muistolaatat Suomessa. ”Kompastuskiviä” eli Stolpersteineja on valettu ympäri maailmaa yli 60 000 muistuttamaan juutalaisten kohtaloista. Viime lauantaina laatat ilmestyivät Munkkiniemeen ja muistuttavat minua nyt jokaisella kauppareissulla, kuinka lyhyt matka on Munkkiniemen Alepalta Auschwitziin.

2 kommenttia artikkeliin ”Munkkiniemestä Auschwitziin

  1. Jaana 9.6.2018 / 19:34

    Luin juuri lehdestä tästä. Vaikuttavaa, varsinkin sinulla omilla kotikulmilla.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s