Hanko ja Mannerheim

Moni paikka haluaa omistaa palan Mannerheimiä, niin myös Hanko. Sotamarsalkka oli kirjoilla Hangossa vuodesta 1919 vuoteen 1935. Joten ehkä on syytä antaa hankolaisille lupa juhlia 4.6. Mannerheimin päivää hankolaisin maustein.

Mannerheim rakennutti huvilansa Hankoon Suurelle Mäntysaarelle. Viereisellä Pienellä Mäntysaarella sijaitsi suosittu kahvila Sahara, jossa tarjoiltiin pula-aikaan janoisille terästettyä kahvia ja muita herkkuja. Mannerheimia moinen meno häiritsi ja hän osti paikan itselleen. Kahvila sai uuden omistajan myötä nimekseen Neljän Tuulen Tupa. Sisutus muutettiin ranskalaiseksi Bretagnen mallin mukaan ja kahvilassa alkoi uusi meininki.

Joka aamu kello yhdeksän Mannerheim suuntasi kahvilaansa. Kuppi kahvia ja voileipä sekä 4,5 minuutin kananmuna nautittuna samassa kulmapöydässä pitivät Mannerheimin elämän järjestyksessä. Kun isäntä oli aamupalaansa nauttinut, niin tämän jälkeen ovet avattiin muulle yleisölle.

Me nautimme kahvilan kuuluisaa mansikkakakkua ja tutustuimme paikan historiaan.

Terassilta oli upeat maisemat merelle.

Vieressä näkyvällä Suurella Mäntysaarellakin näytti lippu liehuvan salossa. Siellä on jäljellä pieni huvila Mannerheimin ajoilta, mutta rakennusprojektin myötä sinne ollaan rakentamassa majoitus-ja kokoustiloja. Saari on yksityisomistuksessa ja rakennusprojektin takia suljettu ulkopuolisilta.

Merimaisemien lisäksi Mannerheim nautti pitkistä kävely- ja ratsastusretkistä hiekkadyyneillä ja lähimaastossa.

Nykyisin Neljän Tuulen Tupaan pääsee autolla helposti Hangon keskustasta Mannerheimintietä pitkin. Matkalla voi ihailla vanhoja puutaloja ja upeita maisemia.

Ylipäällikkö Mannerheimin täyttäessä 75 vuotta 4.6.1942 Suomen valtioneuvosto antoi hänelle Suomen marsalkan arvon ja määräsi syntymäpäivän puolustusvoimain liputuspäiväksi.

Terveiset siis Mannerheimin päivänä aurinkoisesta, mutta tuulisesta Hangosta!

Yksi kommentti artikkeliin ”Hanko ja Mannerheim

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s