Suljettu hautausmaa – Nottbeck

Muutaman kerran olen seisoskellut tämän suljetun rautaportin takana tirkistelemässä näkymiä aidan sisäpuolelle. Kovin helppo ei ole hahmottaa, mitä siellä on piilossa.

Portti sijaitsee Tampereen Lielahdessa. Vaakuna portissa kertoo, että kysymyksessä on tamperelaisittain tärkeä Nottbeckin suvun hautausmaa. Wilhelm von Nottbeck loi Finlaysonin imperiumin. Nottbeckit ovat rakennuttaneet Tampereelle hienoja rakennuksia kuten Milavida, Finlaysonin palatsi, Lielahden kartano jne. Suvun historiaan voi tutustua Milavidan museossa.

Tänä kesänä hautausmaan portit aukaistaan kerran kuukaudessa ja Milavidan oppaat kertovat hautausmaan historiasta sekä sinne haudattujen kymmenen suvun jäsenen kohtaloista.

Avoimet ovet ovat saaneet huikean suosion. Viime kesänä vierailulla kävi noin tuhat henkeä. Nyt kanssasi kauniina kesäkuun sunnuntaina paikalla oli liki 70 vierasta.

Hautausmaa perustettiin vuonna 1885, kun sinne haudattiin ensimmäisenä nuori Ernst von Nottbeck. Tarinan mukaan isäpatruuna patisti teiniään Tarttoon opiskelemaan. Ernst ei pitänyt ajatuksesta ja kiukuspäissään lähti ajamaan hevosella veljensä tykö Lielahden kartanoon. Hänet löydettiin verissäpäin matkan varrelta. Ernst kertoi, että hänen kimppuunsa oli hyökätty. Toiset kuitenkin arvelivat, että hän oli itse vahingoittanut itseään, jottei hänen olisi tarvinnut lähteä opiskelemaan. Varsinaista teinidraamaa siis piti sisällään Ernstin kohtalo.

Viimeisimpänä hautausmaalle on tuotu Andrée von Nottbeckin uurna Sveitsistä vuonna 1997. Andrée kuoli jo vuonna 1990. Myöhemmin lähdettiin selvittelemään, miksi häntä ei oltu haudattu miehensä viereen Lielahteen. Tutkimuksissa saatiin selville, että uurna oli kyllä lähetetty Sveitsistä kohti Suomea. Jostain syystä se oli jäänyt seitsemäksi vuodeksi hautausfirman hyllylle. Lopulta uurna sijoitettiin oikealle paikalleen Andréen aviomiehen vierelle.

Monia mielenkiintoisia asioita selvisi opastetulla retkellä. Jotain jäi kuitenkin vielä salaisuudeksi. Hautausmaan keskellä on pieni kappeli. Ikkunoista kurkkimalla sai vähän käsitystä, miltä sisällä näyttää. Ehkä joskus vielä ovet aukeavat myös sinne.

Hautausmaalle pääsee vierailulle kesällä 2018 vielä useana sunnuntaina 1.7, 5.8, 2.9.ja 30.9. Lisätietoja saa Milavidan sivuilta. Vierailu on ilmainen. Hienoa, kun portit avautuivat meille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s