Transvestiitin maailma

Brittitaiteilija Grayson Perry ymmärsi jo varhain olevansa transvestiitti. Hänen naispuolinen alter egonsa Claire naisten vaatteissa esiintyy monissa Perryn teoksissa. Kiasman näyttelyssä myös hänen lapsuuden nallekarhunsa pääsevät huristelemaan moottoripyörän takapenkillä näyttelyvieraiden ihmeteltäväksi.

Brittimaailmassa Grayson Perry on tunnettu taiteilija. Minä en ollut hänestä koskaan kuullutkaan. Sohvasurffarimme Etelä-Afrikasta tiesi taiteilijan entuudestaan. Suurella kiinnostuksella marssimme yhdessä näyttelyyn katsomaan Perryn teoksia.

Jos kuulet jonkun olevan transvestiitti, millaista mielikuvaa alat rakentaa hänestä ja hänen taiteestaan mielessäsi? Mielellämme lokeroimme ihmisiä erilaisiin ryhmiin ja prototyyppeihin. Mutta niin tekee Perrykin, huumorilla toki verhoten ja uusia tulkintoja rakentaen.

Perry käyttää töissään vanhoja perinteisiä materiaaleja ja tekniikoita, mutta tarinat ja tulkinnat ovat tätä päivää.

Ihmettelin pitkään Perryn kuvakudosten tekniikkaa. Kuulin, että hän työstää teoksestaan mallin ensin piirtämällä. Sen jälkeen hän värittää kuvat tietokoneohjelman avulla ja syöttää ne kudontaohjelmaan. Valmistamisessa ei siis käytetä kankaalle maalaamista tai päälle aplikointia. Yksi näyttelyn kuvakudos on tehty käsityönä ja kaikki muut koneellisesti. Esillä olevissa vaatteissa toki on tehty paljon käsityötä.

Kiasmaan on taas onnistuttu saamaan mielenkiintoinen näyttely, johon kannattaa käydä tutustumassa. Perryn teokset ovat kiehtovia. Mitähän seuraavaksi?

Ainakin Kiasman toinen näyttely Vladislav Mamyshev-Monroen Tähtipölyä Venäjältä täytyy käydä tutkimassa tarkemmin. Nyt on transvestiittien taivas Kiasmassa, mutta hyvin sitä sopii käydä tavallisenkin hamekansan ja punttipöksyjen tunnistelemassa, millaisia kliseitä mielessään rakentaa erilaisista ihmisistä ja ilmiöistä. Tiesitkö muuten, että transvestismi luokiteltiin Suomessa kansainvälisen tautiluokituksen perusteella sairaudeksi aina vuoteen 2011 saakka. Hämmentävää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s