Atlantis – fantastista fantasiaa

Helsingin Sanomat ylistää arvostelussaan Aurinkoteatterin ja Kansallisteatterin yhteistä uutuusnäytelmää Atlantis kehumalla sitä huikeaksi fantasiamatkaksi sanoman kera. Kehut ja tarinan juonen voitte lukea Hesarista 14.4.2018 tai minun aiemmasta postauksestani, jonka tein näytelmän harjoituksista. Kääpiöt prosessissa Olen täysin samaa mieltä Hesarin arvostelijan Laura Kytölän kanssa siitä, että kyseessä on hillittömän koominen tarina, jossa näytelmän maailma on rakennettu huolella. Se on yhtäaikaa sekä pähkähullu että pitävän looginen.

Rakastuin näytelmään ja sen tekijöihin jo harjoituksia seuratessani. Tapa, jolla työryhmä on valmistanut ohjaaja Juha Mustanojan kanssa saumattoman ja kiinteän kokonaisuuden sai arvoisensa kunnianosoitukset näytelmän ensi-illassa. Koko työryhmä otti vastaan yleisön innokkaat loppuaplodit. Illan aikana näyttelijöitä kannustettiin väliaplodeinkin esimerkiksi hienoista musiikkiosuuksista. Ensi-ilta oli yhtä glooriaa tälle työryhmälle.

Kun katselin näytelmää mieleeni tuli japanilaisen ohjaajan Hayao Miyazakin fantasia-anime-elokuvat. Miyazaki tutkii usein ihmisen suhdetta luontoon. Hänen hahmonsa muistuttavat jollain lailla Atlantiksen hahmoja. Miyazakin tapa osallistua vahvasti jokaiseen tuotannon vaiheeseen muistuttaa Mustanojan työryhmän osallistavaa toimintamallia.

Mustanojan näytelmään rakentama loppuratkaisu tuntui vähän teatterilaisten sisäpiirin jutulta, vähän kuin inside joke. Joissain kohtaa olisi voinut kuvitella KOM-teatterin julistamassa sanomaa paremmasta maailmasta. Sen verran paatosta oli ilmassa. Mutta siitä viis, minusta näytelmä oli loistava, samaan aikaan hulvattoman hauska ja syvällinen. Älkää jättäkö tätä näytelmää väliin, näitä ei tule vastaan liian usein!

Näytelmän tarjosi Kansallisteatteri ja kuvat Sakari Kiuru.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s