Kääpiöt prosessissa

Kääpiöiden luomisprosessissa ollaan perimmäisten kysymysten äärellä.

Jokaisen pitäisi päästä seuraamaan, kuinka näytelmä valmistuu ensi-iltaan ja kääpiöiden keitokset kypsyvät.

Kansallisteatterin Blogistiklubilla oli ilo ja kunnia vierailla Aurinkoteatterin harjoituksissa Pienellä näyttämöllä. Juha Mustanojan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä Atlantis kantaesitetään 12.4.2018.

Näimme harjoituksissa vain pienen osan näytelmästä, mutta oli huikea seurata, kuinka taitava ohjaaja yhdessä työryhmän kanssa hioo kivestä timanttia. Saimme oppikirjaesimerkin tasa-arvoisesta prosessista, jossa jokaisen tekijän ääni on tärkeä. Oli suorastaan terapeuttista nähdä, kuinka yhteistuumin ja jokaisen vahvuuksia hyödyntäen yhdessä saadaan parasta aikaan. Tässä olisi monella esimiehellä oppimista, kuinka osallistetaan ja vahvistetaan osaamista. Porukalla harjoituksissa säädettiin kohtauksia, valaistusta, rekvisiittaa jne. Vieressäni istunut teinikin kommentoi, että onpas symppistä porukkaa.

Aurinkoteatteri on aloittanut toimintansa 1989. Se valmistaa noin kerran kahdessa vuodessa produktion. Edellinen palkittu teos oli Maa-Tuska vuonna 2015. Aurinkoteatterin ja Kansallisteatterin yhteistyöproduktio Atlantis on jatkoa samalle vallan ja tasa-arvon teemalle. Aurinkoteatterissa tasavertaisuus tekijöiden kesken on tärkeä.

Atlantiksessa seikkailevat sympaattiset kaivoskääpiöt, joiden rakkain harrastus on rumpumarssi. Sukupuolettomat veijarit louhivat kääpiön munia lisääntyäkseen. He elävät omintakeista elämäänsä ja onnistuvat kaikessa, mihin ryhtyvät, kunnes jotain tapahtuu…

Esitys ei ollut ainoastaan älyllinen vaan se oli myös vahvasti elämyksellinen. Ihanan lempeällä tavalla näyttelijät loivat omia persoonallisia hahmojaan ohjaajansa ohjauksessa. Mieleni tekisi nostaa esille hienoja näyttelijöiden suorituksia, mutta jotenkin en nyt halua sitä tasa-arvon nimissä tehdä. Näimme illassa upeaa näyttelijätyötä.

Ohjaaja Juha Mustanoja kertoi valmistavansa ensimmäistä kertaa näytelmää estradille, joka on oikea teatterinäyttämö. Into päästä välillä pois kellareista ja autotalleista kuului hänen puheessaan. Jollain tavalla tuo sama energia ja tuoreus näkyi myös näyttelijöiden otteessa. Ihan älyttömästi kiinnostaa, miltä näyttää lopullinen esitys. Sehän selviää ihan kohta, kun ensi-ilta koittaa. En voi muuta sanoa kuin että olipa mielenkiintoinen prosessi seurata. Kiitos Kansallisteatterin Blogistiklubille tästä hienosta illasta!

3 kommenttia artikkeliin ”Kääpiöt prosessissa

  1. Allu 5.4.2018 / 11:20

    Voi kateus, kun teillä on aina kaikkea hienoa!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s