Hurmaava Hurme

Juha Hurme ärsyttää ja provosoi. Kyllä, olen samaa mieltä. Saatan kuitenkin aavistella, että mielessään hän hymyilee hyväntahtoisesti ihmisten reaktioille, kun sanan säilä on osunut sopivasti kohdalleen. Hurme myös hurmaa. Kansallisteatterin Blogistiklubilla pääsimme kuuntelemaan Finlandia-palkittua kirjailijaa Juha Hurmetta. Kun Hurme pääsi tarinoissaan vauhtiin niin juttua tuli kuin vanhan ajan pakinoitsijalta, eikä loppua näy. Kovin paljon haastattelijan ei tarvinnut Hurmetta houkutella pohdiskelemaan kirjansa Niemen syntyä. Vastaus puksutti eteenpäin kuin Oulun yöjuna. Turhaan ei pausseja väliasemilla pidetty. Hurmeen haastattelu oli varsin viihdyttävä ja hauska kokemus.

Hurmeen kirja Niemi jatkaa samoilla linjoilla kuin kirjailijansa. Pakinoitsijatyylin teksti pulputtaa vaivattomasti eteenpäin. Kirjan ilmestymisen aikoihin pohdittiin, onko Niemi enemmän tiedekirja vai romaani. Minä lähestyn sitä romaaninäkökulmasta. Historiankirjoissa ei taida olla yhtä paljon pohdintaa aikakauden sänkyelämästä ja suolen toiminnasta kuin Hurmeen kirjassa on. Historioitsijoiden kriittinen lukupiiri voi ottaa kantaa teoksen faktoihin, pitävätkö paikkansa vai eivät. Osassa ns.faktoista on vähintään vahva hurmeslainen painotus. Olkoon kirja siis sekoitus faktaa ja fiktiota ja jokainen voi itse arvioida kummalla puolella milloinkin mennään. Teksti on elävää ja arkikielestä. Sen imuun on helppo heittäytyä.

Juha Hurmeen massiivinen 440-sivuinen teos Niemi on maailmankaikkeuden kulttuurihistoria alkupamauksesta aina vuoteen 1809 niemennokalta, joka myöhemmin sai nimen Suomi. Hurme on tehnyt valtavan taustatyön selvittäessään kirjansa erilaisia yksityiskohtia. Haastattelutilaisuudessa hän kertoi suosivansa nettigooglailun sijaan kirjastossa könyämistä. Voin kuvitella, kuinka häntä on hätistelty yöksi kotiin kirjaston sulkiessa ovensa. Hurmeella on mielenkiintoiset silmälasit nähdä asiat tuoreesti. Hänen tekstinsä äärellä on helppo uskoa, että asiat voi nähdä monella tapaa, ehkä toisinkin kuin tähän saakka. Hurmeen Niemi-kirja on palkintonsa ansainnut. Se on viihdyttävä ja samalla taidokkaasti punottu puheenvuoro huumorilla höystettynä. Hurme ärsyttää ja provosoi, mutta osaa olla myös hurmaava.

Kansallisteatterissa on juuri kantaesitetty Hurmeen Niemi-kirjaan pohjautuva näytelmä Lemminkäinen. Katsotaan millaista Hurmeen pakinaa siitä löytyy.

Hurmeen haastattelutilaisuuden järjesti Kansallisteatterin Blogistiklubi. Luettavaa tarjosi Kustannusosakeyhtiö Teos. Blyygi Blumsteri kiittää erinomaisesta matkalukemisesta!

2 kommenttia artikkeliin ”Hurmaava Hurme

 1. Allu 4.3.2018 / 15:47

  Katos, hän tuntee nimesikin! Täkäläisessä kirjallisuuspiirissä ei löytynyt vapaaehtoista, joka esittelisi kirjan. Mitäs jos tulisit käymään ja hoitaisit homman? Asunto ja ruoka olisi vapaa.

  Tykkää

  • blyygiblumsteri 4.3.2018 / 16:02

   No, onhan tuo sivumäärä aika haasteellinen. Tulen sitten kesemmällä esittelemään kirjan, jos kukaan ole päässyt loppuun saakka sitä ennen 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s