Marokkolaisia hiekkalinnoja

Kasbah on marokkolaisten rakentama hiekkalinna. Kasbaheille tyypillistä on, että niissä on muurit ympärillä ja asuintaloja muurien sisällä, ihan kuin meidän lapsena rakentamissa kesäisissä hiekkalinnoissa. Rakennusaineena on hiekan sekainen maa-aines oljilla ryyditettynä.

Ensimmäinen kasbah, jossa pysähdyimme Atlasvuorten Saharan puolella sijaitsi Qurzazatessa. Kaupunki on moderni ja kuuluisa siellä kuvatuista elokuvista mm. Asterix ja Obelix, Gladiator, Prince of Persia jne. Me emme kuitenkaan jääneet sinne pitkäksi aikaa vaan jatkoimme matkaa Skouraan pitkin Tuhansien Kasbahien Tietä.

Skouran lähellä oli museo Kasbah Amridil (kartalla Amerhidil). Pihassa turisteja tervehtivät kamelit. Sisältä löytyivät ystävälliset ja kielitaitoiset oppaat berberihuiveissaan.

Amridilissa pääsimme tutustumaan mm. kuinka puisia tukirakenteita käytettiin rakentamisessa. Puukehikoiden sisään tehtiin hiekka-olki-maa-ainessementtiä. Kun sementti kuivui saatiin puiset tuet purettua ja kasbahin seiniä korotettua kerros kerrokselta.

Toinen tapa rakentaa oli tiilien teko.

Rakennusaineet eivät olleet kovin kestäviä ja välillä kävikin niin että jälkikäteen tehdyistä korjauksista huolimatta rakennus kävi liian huteraksi ja siitä luovuttiin. Retkellä Toundoutiin löysimme tällaisen hylätyn kasbahin.

Vanhan kasbahin viereen asutettiin uusi ja kestävämpi hiekkalinna.

Hylätyllä kasbahilla oli jännittävä seikkailla. Emme löytäneet kartoilta mitään nimeä paikalle, jossa kasbah sijaitsi. Tie, joka kääntyi sinne oli ilman nimikylttiä. Tässä kohtaa, missä ajoimme auton kanssa kohti kylää, oli google mapsin mukaan järvi. No, ehkä joskus oli ollut, mutta eipä ollut enää pisaraakaan vettä.

Kylässä tapaamamme miehet kertoivat, että pari viikkoa aiemmin sinne oli satanut 40 senttiä lunta. Ehkä silloin virtasi muutama purokin, kun lumi suli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s