Riad Marhbabikoum – Marokko

Riad on perinteinen marokkolainen kaupunkikoti. Huoneita on yleensä useammassa kerroksessa ja keskelle on sijoitettu sisäpihalle pieni puutarha tai suihkulähde, jonne koko perhekunta voi kokoontua seurustelemaan tai syömään.

Riadeja on jäänyt Marrakechin vanhassa kaupungissa tyhjilleen. Pikkuhiljaa ne ovat vaihtaneet omistajaa.

Ranskalais-marokkolainen pariskunta Veronique ja Khalil Naciri ostivat ja kunnostivat Riad Marhbabikoumin omaksi kodikseen. Perheen kasvaessa he siirtyivät itse muualle ja muuttivat riadinsa majataloksi matkailijoiden iloksi.

Marhbabikoum tarkoittaa suomeksi tervetuloa ja todella tervetulleeksi tunsimme itsemme majoittuessamme tähän kodikkaaseen riadiin. Ihan kuin olisimme tulleet kylään jonkun kotiin.

Alakerrassa sijaitsivat sisäpihalla ruokailutilat ja kotoisat oleskeluhuoneet takkoineen. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa oli viisi huonetta vieraille. Kattoterassilta oli mukavat näkymät vanhan kaupungin kattojen ylle. Siellä oli mukava paistatella päivää tai seurata haikaroiden pesäpuuhia. Lintujenlaulun säestyksellä saattoi rentoutua lepotuolissa auringon paisteessa.

Huoneemme oli tilava kolmen hengen huone suihkuineen. Sisustuksessa oli käytetty mm. perinteisiä marokkolaisia mattoja ja kupariesineitä. Huone oli siisti ja toimiva.

Runsas ja maittava aamupala kuului huoneen hintaan. Viimeiselle illalle tilasimme itsellemme marokkolaisen illallisen. Oli mahtava istuskella rauhassa viihtyisässä ruokahuoneessa ja syödä maukasta ruokaa. Meistä piti huolta koko vierailumme ajan Mohammed. Hän tiesi aamupalalla halusimmeko teetä vai kahvia. Häntä ei tarvinnut muistuttaa siitä, kenelle paistetaan munakas ja kuka syö mieluummin jogurttia. Mohammed jaksoi olla ystävällinen ja kohtelias kaikissa käänteissä. Mistään ei tuntunut olevan hänelle vaivaa, kaikki sujui hienosti. Illallisen jälkeen hän laittoi meille tulet takkaan ja pääsimme nautiskelemaan minttuteetä takkatulen loimutessa.

Riad Marhbabikoum sijaitsi vanhan kaupungin hämyisillä kujilla. Vaikka kuljimme katuja välillä yölläkin, niin missään vaiheessa emme kokeneet oloamme uhatuksi tai matkaa epämiellyttäväksi. Oli hauskaa, kun tutut kasvot tervehtivät kauppojen ovilta. Meiltä oli lyhyt kävelymatka vanhan kaupungin kohteisiin. Riad Marhhbabikoum oli hyvä vaihtoehto kolmen yön majoitukseen. Majatalon mukavat omistajat Veronique ja Khalil varmistivat, että vierailla oli kaikki kunnossa ja Mohammed piti huolta pienimmistäkin yksityiskohdista. Löysimme riadin ystävien suositusten perusteella.

Marrakechin medinasta löytyy riadeja, jotka toimivat museona. Museo Tiskiwin esittelee mm. berberikulttuuria.

Museo Dar El Bacha onkin jo melkoinen palatsi vaikka riad on sekin. Pari vuotta sitten avatussa museossa voi ihmetellä rauhassa upeita koristeleikkauksia ja keramiikkakuvioita tai perehtyä vaikka hammamin saloihin. Turistit eivät vielä ole löytäneet paikkaa, joten ruuhkaa ei ollut tässä riadissa.

Hieno paikka oli Bahian palatsikin, mutta siellä oli porukkaa ruuhkaksi asti. Paremmin näki toisen turistin Gucci kengät kuin kauniin puutarhan istutukset.

Riad Dar Cherifa oli upea kahvilakeidas kiireisen vanhan kaupungin keskellä. Tämä yksi vanhimmista Marrakechin riadeista on restauroitu uuteen käyttöönsä rahoittajien turvin.

Riadeja oli mukava kierrellä ja katsella.

Hämmentävintä näissä riadeissa oli se, että kadulla kulkiessa ei mikään paljastanut, mitä oven takaa löytyy. Useista ovista puuttui kyltti tai edes katunumeroa ei ollut näkyvissä. Ilman kaupungissa asuvia ystäviämme, emme olisi aavistaneet näistä aarteista mitään. Olisitko arvannut, että tämän oven takaa löytyi suosikki kahvilamme? Ei olleet kovin kummoiset mainokset ovissa…

On hienoa, että vanhat riadit ovat päässeet taas aktiiviseen käyttöön. Asiassa on kuitenkin myös toinen puoli. Ennen riadejen kattoterassit olivat naisten valtakuntaa. Sinne mentiin oman perheen kesken, hunnut heitettiin hiuksilta ja nautittiin vapaudesta. Mitään vaaraa ulkopuolisten miesten silmistä ei ollut, kun muidenkin riadejen katoilla oleskeli vain naisia. Turistien vallatessa ylimmät terassit tulivat paikalle myös vieraiden miesten uteliaat silmät, joilta hunnuttomat naiset haluttiin suojaan. Nyt ovat paikalliset naiset väistyneet katoilta takaisin huoneiden suojaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s