Lottien pullavanukasta

Pullavanukasta muistellessa tulee lapsuus mieleen. Joskus kaupasta ostettiin varta vasten ranskanleipää, jotta siitä saatiin valmistettua herkkusuille tuota kaikkien suosikkia.

Nyt näitä entisaikojen herkkuja tarjoaa Tuusulan Lottamuseon kahvila. Pöydästä löytyi pullavanukkaan lisäksi niin keikauskakut kuin maistuvat munkit. Laskiaispullaakin oli saatavana.

Kahvilassa oli lauantaina paljon lenkiltä tulleita hiihtäjiä ja luistelijoita, sillä Tuusulanjärven jäät ovat kävelymatkan päässä museolta. Meille maistui päivän keitto.

Lottamuseo oli paljon mielenkiintoisempi paikka kuin osasin ennakkoon aavistellakaan. Modernilla tavalla toteutettu pieni museo näyttelyineen tarjosi katsottavaa ja kuultavaa. Minä selasin tovin aikaa Konilottien sähköiseen muotoon muunneltuja albumeja. Konilotat hoitivat sodassa haavoittuneita hevosia. Tosi mielenkiintoisia kuvia löytyi arkistoista. Asialleen omistautuneet nuoret naiset tekivät työtä sydämellään vaikeissa olosuhteissa. Museon multimediaesitykset tekivät lottien tarinoista eläviä.

Minun edesmennyt isäni tuli evakkona Karjalasta ja puolusti maata nuorena poikana. Minulla on siis vielä kosketuspintaa tarinoiden kautta sota-aikoihin. En tiedä, mitä nykynuoriso ajattelee lottien roolista ja työstä sodassa. Meidän teini tiesi sen, että lotat auttoivat sodassa. Paljon enempää eivät minun tietoni olleet lotista ennen museossa käyntiä. Lottamuseossa ja -kahvilassa kannattaa ehdottomasti poiketa.

2 kommenttia artikkeliin ”Lottien pullavanukasta

  1. Allu 15.2.2018 / 13:38

    Me käytiin viime vuonna. Se ei-suomalainen ei oikein osannut tehdä paikalla oikein mitään, mutta suomalainen kyllä eli luulen, että pitää olla suomalainen, jos menee sinne.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s