Saatana saapuu Moskovaan

Innostuin lukemaan Mihail Bulgakovin kirjan Saatana saapuu Moskovaan. Näin lokakuussa Kansallisteatterin esittämän näytelmän Mestari ja Margarita, joka pohjautui tähän Bulgakovin tekstiin. Näytelmä oli minusta vaikuttava ja jäin pohtimaan, millainen on kirja näytelmän takana. http://blyygiblumsteri.blogspot.fi/2017/10/teatterisuositus-kansallisteatteriin.html

Alla oleva kuva Tuomo Manninen / Kansallisteatteri

Neuvostokirjailija Mihail Bulgakov valmisteli teostaan toistakymmentä vuotta. Hän aloitti kirjoittamisen vuonna 1928 ja teki kirjasta useita versioita. Hän hioi pääteostaan aina kuolemaansa eli vuoteen 1940 saakka. Sen jälkeen työtä jatkoi hänen vaimonsa. Sivuja kirjaan kertyikin runsaasti. Suomalaisessa pokkariversiossa luettavaa riittää noin kuudensadan sivun edestä. Lopputulos tuosta valtavasta työstä oli kuitenkin se, että teos kyllä julkaistiin 1966-1967 kirjallisuuslehdessä, mutta sensuroituna versiona. Ensimmäinen täydellinen versio julkaistiin Venäjällä vasta vuonna 1973.

Bulgakovin kirja odotti pöydällä lukijaa monta viikkoa. Ensimmäiset kymmenet sivut tuntuivat raskailta ja sekavilta. Juoni kulki monikerroksisena eri ajassa ja paikoissa. Henkilöt menivät moneen kertaan sekaisin. Kansallisteatterissa näkemäni näytelmän kautta sain kuitenkin pidettyä tarinan päässäni kokonaisuutena ja mitä pitemmälle kirjassa edettiin, niin sitä intensiivisemmin se imaisi minut valtaansa. Mestarin ja Margaritan rakkaustarina punoutui näkyville. Bulgakovin yhteiskuntasatiiri hymyilytti. Ymmärrän kyllä, miksi tekstiä päätettiin aikoinaan sensuroida. Kirjan mielikuvitukselliset tapahtumat lensivät kiihkeänä arkirealismin yläpuolella.

Kirja oli uskomattoman monitasoinen. Sen lukeminen täydensi hienolla tavalla teatterikokemusta. Jäin ihailemaan ohjaajan taitoa irrottaa tarinasta olennainen näytelmään. Olisiko ollut parempi lukea kirja ensin ja katsoa näytelmä vasta sen jälkeen? Minua auttoi kirjan ymmärtämisessä se, että olin ensin nähnyt näytelmän. Nyt on mahdollista kokeilla tätä kirja – näytelmä cocktailia, sillä Kansallisteatteri esittää Mestaria ja Margaritaa koko kevään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s