Värikäs Pietari

Venäjän keisari Pietari Suuri inhosi pääkaupunki Moskovan vanhoillisuutta ja halusi rakentaa satamakaupungin, josta olisi pääsy hänen ihailemaansa Länsi-Eurooppaan. Hän suunnitteli nimikkokaupunkinsa Pietarin länsimaisten vaikutteiden mukaan. Venetsian palatsit, Amsterdamin kanavat ja Ranskan upeat puistot saivat omat pietarilaiset versionsa. Pietarista tuli Euroopan ikkuna itään ja Venäjän portti länteen.

Pietariin minua on houkutellut Eremitaasi, joka olikin matkan kohdelistalla ensimmäisenä. Emme halunneet ahnehtia katsomaan kaikkea, sillä katsottavaa palatsissa riittäisi moneksi päiväksi. Olimme lippuluukulla aamulla jo ennen ovien avaamista. Tätä suosittelen lämpimästi tai lippujen hankkimista etukäteen netistä. Aikuisten lippujen hankkiminen on näppärää, mutta opiskelija- ja lapsilippuja saa vähän ihmetellä, mistä ne kannattaa hankkia. Vietimme Eremitaasissa muutaman tunnin. Kiertelimme kultaisissa saleissa ihmetellen taideaarteita. Pois lähtiessä vaatenaulakot olivat niin täynnä, että ihmiset eivät päässeet sisään kun naulakot eivät vetäneet. Sisällä kierrellessä ruuhka ei häirinnyt. Vaikuttava paikka tuo Eremitaasi ja ehdottomasti paikka, jossa pitää vierailla Pietarissa käydessään.

Pietarin kirkot ovat kaupungin kruunu. Venäläisvaikutteinen ortodoksien Verikirkko on jo ulkoapäin kaunis ja värikäs. Tornit toivat mieleen Barcelonan gaudimaiset kupolit.

Sisältä kirkko on täynnä värikkäitä maalauksia lattiasta kattoon.

Samaa värikylläisyyttä on Iisakinkirkossa. Kirkon rakentaminen kesti 40 vuotta, joten tuosta tulee sanonta, että rakennettiin kuin Iisakinkirkkoa. Rakennus toimii museona, vaikka siellä järjestetään myös jumalanpalveluksia.

Pietarilaisten hiljaisempaan ja hartaampaan puoleen voi kurkistaa Kazanin katedraalissa, joka on Pietarin pääkirkko. Rakennuksen esikuvana on ollut Rooman Pietarinkirkko. Ihmiset jonottavat Jumalanäidin ikonille ja sytyttävät alttareille tuohuksia. Kirkossa on tyyni tunnelma. Pylväiden reunuksilla voi istuskella hiljentymässä hetken poissa suurkaupungin sykkeestä.

Viikonloppumatka Pietariin alkoi perjantaiaamuna Helsingin rautatieasemalta ja takaisin tulimme sunnuntaina illalla. Tuona aikana ehdimme kahteen balettiin, kolmeen kirkkoon, Eremitaasiin, kanavaristeilylle sekä useisiin eri kahviloihin ja ravintoloihin. Shoppailemaan emme ryhtyneet tuliaisia lukuunottamatta. Hotellimme Golden Triangle Boutique Hotel oli pääkadun lähellä ja nappivalinta retkellemme. Aamupala oli runsas ja huoneet viihtyisiä.

Pietarin matka onnistui kaikin puolin loistavasti. Matkat sujuivat mutkattomasti, seura oli hyvää ja nähtävää riitti. Pietari yllätti positiivisesti ja tuli sellainen olo, että uudestaan pitää päästä, sillä vielä jäi paljon tutkittavaa. Pietarhovi kesällä kiinnostaa ja baletteja riittää katsottavaksi. Ehkä kuitenkin odotan, että jalkapallointoilijoiden ruuhkat hellittävät ja muut matkailijat palaavat kaupunkiin. Pietari on loistava suurkaupunki helpon matkan päässä Helsingistä. Käykää katsomassa ja ihastukaa!

2 kommenttia artikkeliin ”Värikäs Pietari

  1. Anna / Kätteni Jäljillä 5.1.2018 / 12:10

    Kerrassaan upean näköistä! Sait näillä postauksilla minutkin innostumaan Pietarista toden teolla, pakko päästä sinne joskus! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s