Junalla Pietariin

Paljon on vettä virrannut Nevassa edellisen idän matkani jälkeen. Neuvostoliitto on muuttunut Venäjäksi eikä sukkahousuilla tai farkuilla enää rahoiteta lomamatkan juoksevia kuluja. Piipahdin Moskovassa 1980-luvulla pikaisesti. Tyttöporukalla lensimme Aeroflotin tutisevin siivin kuuntelemaan viikonlopuksi proletaarijatsia ja jahtasimme yön pimeydessä hotellihuoneessa metelöiviä torakoita. Mieleenpainuva oli elämäni ensimmäinen kerta Moskovan suuressa sirkuksessa.

Pietarin nähtävyydet ovat minulta jääneet kokonaan kokematta. Nyt tuli sopiva aika korjata tämä puute ja päivittää naapurituntemus nykyaikaan. Kasasimme neljän hengen siskos- ja serkusporukan kohti seikkailuja. Perehdyimme etukäteen nähtävyyksiin ja kiinnostaviin kohteisiin. Kaksi venäjänkielen taitavaa matkaseuralaista tekivät matkan suunnittelusta ja toteutuksesta huomattavasti helpompaa. Varasimme etukäteen hotellihuoneet ja lippuja balettiin. Jännitin etukäteen viisumeiden hankinnan hankaluutta, mutta pelko oli aivan turhaa. Helsingin rautatieasemalla toimiva Lähialuematkat järjesti viisumimme nopeasti ja vaivattomasti. Palvelu oli erinomaista. Nettisivuilta löytyivät helpot ohjeet ja tarvittavat lomakkeet. Sähköpostiin tuli ilmoitus, kun viisumit olivat valmiina. Yhden hengen kertaviisumi maksoi 84€.

Porukkamme oli varsin yksimielinen siitä, että matkaan lähdetään junalla. Liput Allegroon sai ostettua VR:n sivuilta ja aikataulut olivat meille sopivat. Menimme aamujunalla, jolloin meille jäi koko päivä aikaa puuhailla perillä. Iltajuna mahdollisti myös paluupäivän hyödyntämisen. Junassa vaihdoimme valuuttaa pari sataa koko neljän hengen seurueelle. Perillä pankkikortti kelpasi melkein joka paikkaan, joten paperirahaa ei olisi juuri tarvinnut. Paluumatkalla ylimääräiset ruplat sai vaihtaa takaisin euroiksi. Valuuttakurssi junassa oli ihan kohtuullinen.

Junamatka oli miellyttävä. Vaunut olivat siistejä ja rajamuodollisuudet passintarkistuksineen hoidettiin sujuvasti. Ravintolavaunusta löytyi hyvää syötävää pieneen ja isompaan nälkään. Paluumatkalla ihan kaikkea ei enää saanut, mutta nälässä ei tarvinnut olla. Kovaääniset suomalaiset eläkeläisryhmät vähän huvittavat, pidemmällä matkalla ne olisivat jo ärsyttäneet. Matka kesti vain 3,5 tuntia. Sen aikaa kyllä jaksoi sietää ukkojen ryssäjuttuja. Omalla porukalla kerkesi hyvin tarinoimaan ja tekemään viimeiset viilaukset matkasuunnitelmiin. Viipurin kohdalla oli hyvät maisemat ja Pietaria lähestyttäessä tunnelma tiivistyi.

Junamatkailu on ehdottomasti minun valintani Pietarin suuntaan. Lyhyellä laivamatkalla selviäisi ilman viisumia, mutta viisuminkaan hankinta ei ole enää nykyään kovin monimutkaista. Juna-asemalta pääsee Pietarin päässä näppärästi metrolle, joka on nopea tapa suunnata hotellille. Liput ja reitit selviävät ilman venäjänkielen taitoakin. Lentäen ei paljon ajassa voita verrattuna junaan, kun huomioi lentokenttämuodollisuudet ja matkat kentälle. Junalippujen hinnat vaihtelevat tarjousten mukaan. Keskivertohinta edestakaisella matkalle on noin 100-150€ kakkosluokassa. Hyvällä tarjouksella ja hyvissä ajoin hankittuna yhdensuuntaisen lipun saa 39 eurolla.

Seuraavassa postauksessa sukelletaan Pietarin viikonlopun tunnelmiin.

4 kommenttia artikkeliin ”Junalla Pietariin

 1. Jaana 2.1.2018 / 19:59

  No niin! Kiva, kun kerroit, mistä blogisi nyt löytyy.

  Minä olen viimeeksi käynyt Pietarissa noin 8 vuotta sitten laivalla. Se oli myös vaivatonta ja mukavaa matkailua. Nähtäväähän on vaikka kuinka paljon ja aikaa saisi kulumaan päivätolkulla. Jäämme odottamaan jatkoa kertomukseesi…

  Tykkää

 2. Allu 3.1.2018 / 13:55

  Joskus koululaisena käynyt, silloin kerjäsivät purukumia, olispa kiva mennä toisenkin kerran. Saksalaisen on kai vähän vaikeampi saada viisumia, ainakin ne vaati joskus tiliotteita jne.

  Tykkää

  • blyygiblumsteri 3.1.2018 / 17:23

   Pietari on aivan huikea kaupunki. Kannattaa käydä katsomassa. En osaa sanoa viisumista. Ranskalaiset ystävämme saivat näppärästi kun ottivat koko matkan matkatoimistosta joka hoiti viisumit samalla. Ei mielestäni kyselty ylimääräisiä. Nyt tulevana kesänä pääsee jopa viisumitta jos menee jalkapalloa katsomaan..

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s